Japonská inovace: zaměstnavatel vyplatí až dvacet tisíc korun mzdy v bitcoinech

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Těžba bitcoinu v Číně
Bilance - Bitcoin
Bitcoin
4
Fotogalerie

Více než čtyři tisíce zaměstnanců japonské firmy GMO Internet brzy dostanou možnost obdržet část své mzdy v bitcoinech. Samozřejmě jen pokud se budu cítit dostatečně odvážně, věc bude nepovinná. Firma plánuje proplácet v bitcoinech až sto tisíc jenů (zhruba dvacet tisíc korun).

GMO Internet se zabývá poskytováním široké škály webových služeb. Jednou z nich je i bitcoinová burza. „Doufáme, že když začneme virtuální měny skutečně používat, zvýšíme tak své znalosti celé problematiky,“ sdělila mluvčí firmy v prohlášení.

Společnost s proplácením mezd v bitcoinech začne v únoru. Spodní hranice, kdy je ještě ochotna bitcoiny dávat, je deset tisíc jenů, tedy necelé dva tisíce korun. GMO Internet také nabízí deset procentní bonus všem zaměstnancům, kteří se odhodlají novinku zkusit, aby se tím vykompenzovala extrémní nestálost kurzu bitcoinu.

Vedle proplácení mzdy v bitcoinech firma plánuje i jakési své vlastní „kryptoženony“, zatím nazvané jednoduše GMO coin. S ním budou moci nákupčí kupovat nejeden bitcoiny, ale třeba také podíly v miningových podnicích nebo technologie k miningu. Firma totiž plánuje vyvinout nové čipy, které budou k těžbě vyžadovat menší množství energie.

Více zpráv ze světa internetu a technologií najdete na Živě.cž >>>

Video placeholde
Přestane graf bitcoinu připomínat horskou dráhu? Kryptoměna vstupuje na derivátové burzy • Jan Vávra, E15