Perfektně organizovaný chaos. Čtěte, jak funguje bitcoin a další kryptoměny

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Vzestup bitcoinu v posledních týdnech neupadá a potrvzuje tak svoje postavení na trhu digitálních měn. Na trhu jsou však i další kryptovaluty, které stojí za zmínku. 

Bitcoin nejspíše už navždy zůstane symbolem současného fenoménu kryptoměn. Ve skutečnosti jich však dnes existují desítky a čile se s nimi obchoduje jako s jakoukoliv jinou tržní komoditou.

Zatímco tedy masmédia šílí z bitcoinu a jeho raketového růstu v druhé polovině letošního roku, stejně tak se v posledním měsíci radovali fanoušci moneralitecoinu a mnoha dalších kryptoměn, které poskočily i o stovky procent.

Při této příležitosti stojí za to připomenout, jak vlastně v principu kryptoměny fungují ve svém nitru, jedná se totiž o velmi komplikovaný proces, který v mnoha ohledech zmátne každého nového fanouška.

Svět kryptoměn totiž opravdu funguje trošku jinak než platba kartou nebo PayPalem, ačkoliv díky nástupu hromady webových služeb typu Coinbase aspol. se i toto mění a uživatelé už dávno nemusejí stahovat jakýkoliv software a studovat, jak to celé funguje.

Jednoduše si na Coinbase zřídí učet, bankovním převodem nebo kartou nakoupí kryptoměnu, a pak, v tom lepším případě, jen sledují, jak se jim ten zlomek BTC zhodnocuje a zhodnocuje. Nakonec kryptoměnu prodají opět na eura, dolary a koruny, anebo si za ni třeba na Alze koupí nový televizor.

Webová služba veškerou technickou vědu před uživatelem skryje za cenu nějakého toho drobného provozního poplatku a samozřejmě rizika, že může dojít k technickým problémům nebo i krachu a prostý uživatel nic moc nezmůže.


Celý článek si můžete přečíst zde >>>