Krypto-graf týdne: Bitcoin odměňuje už i ty, kteří ho nakoupili skoro v nejhorší možnou dobu

Ilustrační foto bitcoinové peněženky

Ilustrační foto bitcoinové peněženky Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Kurz bitcoinu je nejvýše za téměř tři roky. Satisfakci a úlevu v současném vývoji hodnoty kryptoměn mohou spatřovat už i lidé, kteří do virtuálních mincí poprvé investovali v prosinci 2017, tedy v době těsně před prasknutím tehdejší krypto-bubliny.

Začíná se opět potvrzovat poučka, že v případě investice do kryptoměn je potřeba v první řadě trpělivost a dlouhý investiční horizont. Těžce se o tom přesvědčili zejména lidé, kteří do kryptoměn „naskočili“ před Vánocemi roku 2017.

Zde se hodí menší historická vsuvka: o bitcoinu se tehdy mluvilo na všech možných zpravodajských kanálech, před bitcoinmaty v nákupních centrech se tvořily fronty a ti nejméně prozíraví si dokonce na nákup kryptoměny brali úvěry. Ztrojnásobení hodnoty bitcoinu během dvou měsíců tehdy vyvolalo doslova investiční mánii a nafouklo bublinu, která snesla srovnání s těmi největšími v dějinách.

Připomeňte si dobové video z ledna 2018, které dávalo růst bitcoinu do historického kontextu:

Video placeholde

Bitcoin - bubliny • Jan Vávra, František Kára, E15

Řada čerstvých držitelů bitcoinu ale začala svého rozhodnutí velice brzy litovat, neboť během následujících necelých 12 měsíců sletěla hodnota bitcoinu z 20 tisíc dolarů zhruba na pouhou třetinu.

Pokud vydrželi a bitcoin neprodali, konečně po dlouhých letech začínají být v plusu či aspoň na nule. Vývoj kurzu bitcoinu od podzimu 2017 do současnostiVývoj kurzu bitcoinu od podzimu 2017 do současnosti|CoinMarketCap

I v prosinci 2017 se dala najít řada dnů, kdy se bitcoin obchodoval pod jeho současnou hodnotou. Kryptoměna se tehdy pohybovala nad hladinou 16 tisíc dolarů, k níž bitcoin nedávno vystoupal, zhruba v období od devátého do sedmadvacátého prosince 2017.

Další vývoj je známý – nastal dlouhodobý pokles kurzu bitcoinu s několika výstřely směrem nahoru. Nemálo nováčků ale kvůli obřím cenovým výkyvům přestalo vnímat bitcoin jako možné dlouhodobé úložiště hodnoty. Příběh o digitálním zlatu ale nyní podle propagátorů kryptoměny opět ožívá s tím, jak centrální banky bezprecedentně uvolnily monetární politiku. 

Zajímáte se o kryptoměny? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15 a žádný článek vám neunikne >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15