Krypto-graf týdne: Přijde po vzestupu pád? Situace bitcoinu teď připomíná průběh minulého půlení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Vývoj ceny bitcoinu na jaře 2020
Situace v roce 2016. Termín půlení vyznačen červeně
3
Fotogalerie

Kryptoměny prodělaly období několikadenního výrazného růstu. Ten byl nejviditelnější v případě nejrozšířenějšího bitcoinu. Podle agentury Bloomberg jsou příčinou očekávání spojená s nadcházejícím půlením (halvingem), k němuž má dojít 12. května. Částečně se opakuje situace, ke které došlo před čtyřmi roky.

Předchozí půlení (halving) proběhlo v červenci roku 2016. Také těsně před ním se kurz bitcoinu vydal prudce vzhůru, aby těsně před očekávanou událostí došlo ke znatelné cenové korekci.

Ačkoliv se tehdy kryptoměna obchodovala v odlišném cenovém řádu – kolem 700 dolarů za digitální minci – spekulanti by si podle analytiků měli dát pozor na mohutné výkyvy ceny i tentokrát. Situace v roce 2016. Termín půlení vyznačen červeněSituace v roce 2016. Termín půlení vyznačen červeně|Coinmarketcap

A to i přes to, že půlení obecně představuje z hlediska hodnoty bitcoinu zřejmě nejdůležitější událost za dlouhé roky, neboť na polovinu snižuje počet denně vygenerovaných virtuálních mincí.

„Halving může částečně vysvětlovat poptávku po kryptoměně. Měli byste si ale uvědomit, že jde o dopředu známou událost, čili by měla být do ceny bitcoinu započítána. Až k ní 12. května dojde, tlaky ženoucí virtuální měnu vzhůru mohou polevit,“ uvádí analytik brokerské společnosti Oanda Craig Erlam. Vývoj ceny bitcoinu na jaře 2020Vývoj ceny bitcoinu na jaře 2020|Coinmarketcap

Podle Christel Quekové z digitální platformy Bolt Global je možné, že půlení bude mít v krátkodobém horizontu na cenu virtuální měny opačný vliv, než v jaký její držitelé doufají. A to za předpokladu, že si spekulanti začnou ve větší míře vybírat aktuálně dosažené zisky.

Bitcoin se v tomto týdnu dostal na nejvyšší hladinu od začátku března, když nejprve vyšplhal na osm a posléze na devět tisíc dolarůl za virtuální minci.

V polovině přitom března bitcoin a spol. prošly jedním z nejprudších cenových pádů své dosavadní historie, když během 24 hodin odepsaly padesát procent své hodnoty. Letošní cenové minimum se tak v případě bitcoinu nachází na hodnotě 3700 dolarů.