Kryptospekulanty významné vylepšení bitcoinu neohromilo, cenu poslali pod 60 tisíc dolarů

Část analytiků vnímá aktuální pokles jako zdravý

Část analytiků vnímá aktuální pokles jako zdravý Zdroj: profimedia

Místo zdolávání nových cenových rekordů přišel propad o více než deset procent. Cena bitcoinu a dalších kryptoměn během úterního dopoledne zakolísala, přestože nejrozšířenější virtuální měna prošla největším technologickým vylepšením od roku 2017.

Bitcoin odepisoval v mezidenním srovnání desetinu hodnoty podobně jako ether. Token SOL z blockchainu Solana ztrácel devět procent. Podle expertů oslovených agenturou Bloomberg je hlavním důvodem schválení amerického investičního balíku na rozvoj infrastruktury, jehož součástí je přílepek ustanovující reportovací povinnost směrem k finanční správě od poskytovatelů služeb spjatých s virtuálními měnami.

„Tradeři, kteří se obávají regulace a zdanění odvětví, začali v reakci na zelenou pro infrastrukturní balík prodávat,“ vysvětluje Hayden Hughes, šéf singapurské investiční platofrmy Alpha Impact. To je opačný scénář, než který po nedělní aktivaci upgradu s názvem Taproot očekávala podle serveru Coindesk část analytiků. Ti se ale neshodli, do jaké míry byl Taproot vlastně již započítán v ceně bitcoinu ze strany spekulantů.

Šéf asijsko-pacifické divize singapurské kryptoburzy Lumo Vijay Ayyar ovšem vnímá aktuální korekci pozitivně. „Bylo by neobvyklé, kdyby bitcoin neustále rostl bez dílčích propadů. Jsme svědky zdravé korekce po delší rally,“ míní Ayyar. I přes aktuální pokles je cena kryptoměny o třicet procent vyšší než před třemi měsíci. Technologické fungování bitcoinu navíc pokročilo. Bitcoinová síť má díky Taprootu od neděle postupně naběhnout na vyšší úroveň zabezpečení a anonymity. Změna se z uživatelského hlediska projevuje mimo jiné novým formátem bitcoinových adres, na které lze posílat prostředky.

Připomeňte si tři principy fungování bitcoinu:

Složitější transakce vyžadující podpisy více stran a platby na kanálu Lightning Network (sekundární bitcoinová vrstva určená pro převod malých částek – pozn. red.) mají být postupem času v bitcoinové účetní knize k nerozeznání od běžných plateb.

V blockchainu by jinak trčely na první pohled, díky Taprootu budou vedeny stejnorodě jako standardní platby. Uspoří se tím i data. To je ideální stav, který podle části expertů nastane až poté, co na novinku přejde většina uživatelů, respektive poskytovatelů kryptoinfrastruktury typu burzy nebo peněženky. 

„Anonymitě může pomoci tím, že se složitější transakce vyžadující podpisy více stran a platby na kanálu Lightning Network zobrazí jako normální transakce v bitcoinovém blockchainu. Základní vrstva kryptoměny ale pravděpodobně nikdy nebude disponovat úplnou anonymitou. Ostatně to ani není cílem bitcoinu,“ uvedl již dříve Jan Čapek, který spoluzaložil firmu Braiins specializovanou na vývoj softwaru pro těžbu bitcoinu. 

„Taproot ke svému využívání postrádá jasnou finanční motivaci například v podobě znatelně nižších poplatků za platby. Většina uživatelů proto nebude na jeho zavedení tlačit. To paradoxně alespoň krátkodobě povede k tomu, že bitcoinové platby budou lépe stopovatelné než nyní. Zkrátka někdo Taproot používat bude, a někdo ne,“ popsal v minulosti pro E15 programátor a odborník na trasování kryptoměnových transakcí Aleš Janda.

„Úplně se tím vytratí zamýšlená stejnorodost všech plateb. Taková situace anonymitě nenahrává,“ dodává Janda. Zamýšlené novinky v bitcoinové síti vnímá jako užitečné, ale ne životně důležité. 

Ke změnám patří i to, že některými funkcemi se bitcoinová síť přiblíží Ethereu, konkrétně možností využívat takzvané chytré kontrakty, tedy automatizované aktivace nejrůznějších smluv.

Popularizátor kryptoměn Andreas Antonopulos přirovnává Taproot k lešení, s jehož pomocí bude možné tento typ kontraktů vybudovat i v rámci bitcoinové sítě. Podle Jandy se však postavení Etherea neotřese, neboť bitcoinová síť nedokáže chytré kontrakty řetězit. Provozovatelé kryptopeněženky Ledger uvádějí, že Taproot sice nevtáhne do bitcoinového světa populární fenomény typu NFT, které prosperují na Ethereu, update ale vylepší klíčové vlastnosti bitcoinu: uchování bohatství a možnosti jeho utrácení.

Jak moc se vyplatí diverzifikace kryptoportfolia? Graf naznačuje, že nejrozšířenější kryptoměny se cenově pohybují v těsném závěsu za bitcoinem:

Různé míry korelace

Korelace vyjadřuje sílu vztahu mezi dvěma proměnnými. Nabývá hodnot 0 až 1, kde 1 znamená absolutní shodu mezi proměnnými a 0 absolutní absenci jakéhokoli vztahu.

  • 0 až 0,3 – velmi slabý až neexistující vztah mezi proměnnými
  • 0,3 až 0,7 – středně silný vztah
  • 0,7 a více – velmi silný vztah

Totéž platí v opačném gardu s minusovým znaménkem, kde však jde o nepřímou úměru.

Korelace −0,8 a 0,8 jsou tedy stejně silné.