Miliony dolarů za 24 hodin. Hudebník 3LAU prodal alba přes digitální tokeny

Dvacetiletý americký tvůrce elektronické taneční hudby Justin David Blau známější jako 3LAU vydělal miliony prodejem svých alb neobvyklou digitální cestou.

Dvacetiletý americký tvůrce elektronické taneční hudby Justin David Blau známější jako 3LAU vydělal miliony prodejem svých alb neobvyklou digitální cestou. Zdroj: profimedia.cz

Dvacetiletý americký tvůrce elektronické taneční hudby Justin David Blau známější jako 3LAU vydělal miliony prodejem svých alb neobvyklou digitální cestou.
Hudebník 3LAU
Hudebník 3LAU vydělal za den téměř dvanáct milionů dolarů.
Hudebník 3LAU vydělal za den téměř dvanáct milionů dolarů.
Hudebník 3LAU vydělal za den téměř dvanáct milionů dolarů.
7
Fotogalerie

Tvůrce elektronické taneční hudby 3LAU prodal svá alba prostřednictvím 33 digitálních tokenů za více než jedenáct milionů dolarů. Potvrdil tak, že fenomén non-fungible tokens (NFTs) čili nezastupitelných tokenů je na vzestupu.

Tvůrce 3LAU (vyslovuje se „blau“) prodal 33 tokenů, čímž kupující získali digitální certifikáty vlastnictví. Ty si následně mohou proměnit za hudebníkovu tvorbu dle výběru, například jakékoli jeho album. Za den si tak umělec přišel na 11,6 milionů dolarů, více než 250 milionů korun. Píseň Ultraviolet se na jeho aukční platformě prodala za 3,6 milionu dolarů. Na prodeji s 3LAU spolupracovala společnost Origin Protocol, která se zabývá vývojem tržišť založených na technologii blockchainu kryptoměny Ethereum. 

NFTs jsou kryptografické digitální tokeny vyznačující se svou unikátností, tedy nezastupitelností. Nelze je vymazat ani duplikovat. Používají se k potvrzení vlastnictví digitálních uměleckých děl, která už tímto způsobem prodával také aukční dům Christie's. NFT také umožňují, aby původní autor dostal podíl na následných prodejích tokenů, pokud by je prvotní kupující prodali dále. Podle ekonoma a lektora Dominika Stroukala, který se kryptosvětem dlouhodobě zabývá, mají NFT charakter bubliny. „Neřeší to totiž žádný problém,“ míní.

Digitální tokeny nabyly v poslední době na popularitě. Odhadovaná hodnota trhu s kryptouměním přesahuje sto milionů dolarů, tedy dvě miliardy korun. Další umělec a zároveň držitel ocenění Grammy, RAC, tento týden oznámil plány na spuštění kreativní agentury specializující se na segment NFT. RAC je podporovatelem kryptoměn, dokonce spustil svou vlastní. Prostřednictvím agentury chce pomoci dalším umělcům uvědomit si potenciál digitálních tokenů. 

Nedávno se také prodalo meme letící duhové kočky za bezmála 600 tisíc dolarů, téměř 13 milionů korun. Podle autora animace Christe Torrese se v kryptosvětě otevírá zcela nová ekonomika. Svou digitální tokenovou sbírku plánuje vydat také další umělec Steve Aoki. Na svém Instagramu již publikoval upoutávku.