Smlouva s Deloittem katapultovala avalanche vzhůru. Teď patří do elity kryptoměn

Kryptoměna avalanche se dostala mezi deset nejvýznamnějších kryptoměn.

Kryptoměna avalanche se dostala mezi deset nejvýznamnějších kryptoměn. Zdroj: Crypton Digital

Shiba Inu je od poloviny září na Coinbase
Růst ceny avalanche za 24 hodin
3
Fotogalerie

Digitální měna avalanche (AVAX) zažívá v posledních dnech prudký růst. Poté, co její emitent, technologická firma Ava labs, navázal spolupráci se společností Deloitte, se kryptoměna dostala do desítky nejvýznamnějších kryptoměn. Svou tržní hodnotou překonala například parodické měny typu dogecoinu nebo shiba inu. Informoval o tom zpravodajský web Bloomberg.

Zatímco se hodnota tokenu avalanche za posledních třicet dní zdvojnásobila, za rok vzrostla o tři tisíce procent. Největší „boom“ měna zažila poté, co oznámila partnerství s nadnárodní společností Deloitte. Technologická firma Ava labs spolu s Deloittem buduje platformu Close As You Go založenou na decentralizované síti Avalanche.

Platforma bude významná především pro Američany. Ve Spojených státech má pomoci představitelům státních a místních samospráv při vyřizování žádostí o finanční kompenzace při odstraňování následků přírodních katastrof. Platforma by měla výrazně zjednodušit byrokracii a riziko podvodů či zneužití by mělo být minimální.

Kryptoměna avalanche se v neděli vyšplhala na rekordní hodnotu 144,96 dolarů a během pondělí dosáhla tržní hodnoty přes třicet miliard dolarů. Podle statistik serveru Coingecko je avalanche na desátém místě mezi kryptoměnami a převyšuje hodnotu největších parodických měn, jako jsou dogecoin a shiba inu. Za rok kryptoměna avalanche vzrostla o tři tisíce procent.

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Avalanche bývá označována za dvojníka současné druhé největší kryptoměny ethereum. „Avalanche je příkladem rychlejších a levnějších konkurentů etherea, které si vedou velmi dobře,“ řekl Jonathan Cheesman z burzy FTX.

Nadace Avalanche zároveň představila kryptofond Blizzard s hodnotou 200 milionů dolarů, který by měl přilákat špičkové vývojáře kryptoměn. Fond poskytne likviditu projektům v rané fázi, které inovují aplikace decentralizovaného financování (DeFi), nezaměnitelné tokeny (NFT) a další produkty na síti Avalanche.

Decentralizovaná síť Avalanche vznikla teprve v roce 2020. Při spuštění to byla první platforma, která umožňovala potvrzování takzvaných smart contracts v čase pod jednu sekundu. Aktuálně se avalanche prodává za 140 dolarů. Vzhledem k tržní kapitalizaci, která dosahuje třiceti miliard dolarů, je desátá v pořadí.