Výrobce strojů na těžbu bitcoinu opět láká vstup na burzu

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia

Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměn
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Mining - těžba bitcoinu a dalších kryptoměn
8
Fotogalerie

Druhý největší výrobce zařízení na těžbu bitcoinu na světě se připravuje na vstup na americkou burzu Nasdaq. Čínský Canaan není sám, podobné záměry má podle agentury Bloomberg i jeho konkurent a současně lídr trhu Bitmain.

Canaan už vyplnil dokumenty potřebné k přípravě IPO. Z nich vyplývá, že investorům nabídne podíl v hodnotě 400 milionů dolarů (9,2 miliardy korun). Agentura Bloomberg ale připomíná, že v této fázi jde ještě o velmi předběžný údaj.

Canaan zkouší jít na burzu již podruhé. Loni se chystal na úpis svých podílů – ve výši jedné miliardy dolarů (22,9 miliardy korun) - v Hongkongu. Od svých záměrů ale ustoupil, přestože loňské finanční výsledky firmy byly výrazně lepší než letos. Za první pololetí roku 2019 vykázala ztrátu 48 milionů dolarů (1,1 miliardy korun), zatímco před rokem šlo o zisk 30,6 milionu dolarů (701 milionů korun).

Podobné plány má také největší rival Canaanu. Konkurenční čínský Bitmain podle agentury Bloomberg rovněž zvažuje úpis svých akcií ve Spojených státech. Obě firmy spojují nejen budoucí plány, ale i chování v minulosti. Také Bitmain loni vycouval ze vstupu na hongkongský parket.

Obě firmy a jejich potenciální investory může povzbudit letošní vývoj na trhu kryptoměn. Ten prošel výrazným oživením, když dominantní bitcoin od začátku roku svou hodnotu více než zdvojnásobil.

Na to reagují i samotní těžaři virtuálních mincí, kteří obměňují svůj hardware za novější. Jejich celkový výpočetní výkon, který je určený k dolování digitálních mincí a zabezpečení chodu bitcoinové sítě, nedávno překonal svá historická maxima. Část expertů ale upozorňuje, že se kvůli tomu už nevyplatí těžit virtuální mince v domácích podmínkách.