Nabídka bitcoinů se tenčí, jejich těžaři zdolali další mezník

Těžba bitcoinu

Těžba bitcoinu Zdroj: profimedia

Bitcoin
Těžba kryptoměny
Těžba kryptoměny
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Kryptoměnová komunita se dočkala vytěžení bitcoinu s pořadovým číslem 18 milionů.

Osmnáctimiliontý bitcoin značí, jak významně generování těchto virtuálních mincí pokročilo - jejich počet je omezen na 21 milionů. Vytěžení zbývajících tří milionů bitcoinů ale zabere skoro 120 let. Snižující se intenzita dolování už je zahrnuta přímo ve zdrojovém kódu nejrozšířenější kryptoměny. Portál Bitcoinist současně připomněl odhady analytiků, podle kterých je navíc zhruba čtvrtina z celkového počtu bitcoinů v oběhu nenávratně ztracena – jde zejména o „mince“, ke kterým jejich držitelé ztratili přístup.

V současnosti se denně vygeneruje 1800 bitcoinů, uvedené číslo má klesnout na polovinu v květnu 2020 a stejným dílem se má snížit v roce 2024. Část investorů spojuje tyto události se začátkem nového růstového cyklu, který cenu kryptoměny vystřelí na historická maxima.

Dolování bitcoinů spočívá v tom, že jejich těžaři poskytují svůj výpočetní výkon k zajištění chodu bitcoinových transakcí, přičemž odměnou jsou jim kromě transakčních poplatků právě i nově vygenerované mince. Jednorázová výše takové odměny nyní dosahuje 12,5 bitcoinu, přičemž k její nové „výplatě“ některému ze šťastlivců s dostatečně výkonným hardwarem dochází každých deset minut.

Část expertů ale pochybuje o životaschopnosti takového způsobu fungování bitcoinu. „V dlouhodobém horizontu jde o to, jak zaplatit zabezpečení sítě. Tu nyní pomáhají zajistit těžaři, jejich aktivita se ale s postupným poklesem odměny za jejich činnost bude přestávat vyplácet. Tahle otázka bude stěžejní v dalších deseti dvaceti letech, přičemž snadnou odpověď nemá,“ popsal v rozhovoru pro E15.cz někdejší vývojář bitcoinového protokolu Peter Todd.