Akcie Twitteru vyrostly první den o 73 procent

Burza (ilustrační foto)

Burza (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Akcie americké internetové společnosti Twitter zahájily své obchodování na newyorské burze nárůstem o 73 procent na více než 45 dolarů během první hodiny. Emisní cena přitom činila 26 dolarů. Vstup Twitteru na burzu byl nejočekávanější primární emisí od loňského debutu firmy Facebook.

O něco později se akcie internetové společnosti vyšplhaly až na 50 dolarů. To představuje oproti emisní ceně nárůst o více než 90 procent. Tržní hodnota Twitteru se podle newyorské burzy přechodně dostala až ke 30 miliardám USD, v přepočtu více než 600 miliard korun.

Například Brian Wieser ze společnosti Pivotal Research Group za přiměřenou považuje cenu 30 dolarů za akcii. „Twitter je prostě příliš drahý,“ uvedl Wieser ve zprávě pro klienty.

Podle analytika JJ Kinahana ze společnosti TD Ameritrade ale vývoj na burze naznačuje, že lidé považují nynější cenu za „celkem férovou“. „Jasně se ukazuje, že poptávka převažuje nad nabídkou,“ řekl Kinahan. „Není možné vědět, jaká je reálná hodnota (akcií Twitteru),“ dodal.

Největším akcionářem Twitteru je podle agentury DPA spoluzakladatel podniku Evan Williams, který má 56,9 milionu akcií. To představuje zhruba desetiprocentní podíl. Při ceně 45 dolarů za akcii hodnota tohoto podílu přesahuje 2,5 miliardy dolarů. Dolarovým miliardářem je při tomto kurzu je také další spoluzakladatel Jack Dorsey, který vlastní přes čtyři procenta akcií Twitteru.

Vývoj akcií Twitteru na burze2982453:normal690:true:trueZdroj: Yahoo Finance

Může překonat i Google

Americká společnost Twitter už ve středu prodala investorům 70 milionů akcií za zhruba 1,8 miliardy dolarů (asi 34 miliard korun). Primární emise Twiteru ale ještě může překročit hodnotu emise internetového gigantu Google z roku 2004 v sumě 1,9 miliardy dolarů. Twitter má totiž v záloze ještě 10,5 milionu dodatečných akcií, které podle mínění obchodníků s největší pravděpodobností rovněž prodá. S celkovým výnosem 2,1 miliardy dolarů by se tak Twitter stal druhou největší internetovou emisí v historii po Facebooku, který loni v květnu získal 16 miliard dolarů.

Emisní cena ohodnocuje celý podnik na 14,1 miliardy a v případě prodeje dodatečného balíku na 14,4 miliardy dolarů, což je dvojnásobek hodnoty předního slevového portálu Groupon. V méně používaném výpočtu zahrnujícím akciové opce pro zaměstnance by tržní hodnota firmy přesahovala 18 miliard dolarů.

Roční výhled očekává až 54 dolarů za kus

Dvanáctiměsíční cenové výhledy analytiků pro Twitter se pohybují od 29 po 54 dolarů. Investoři akcie Twitteru hromadně objednávali i přesto, že firma v uplynulých letech sice vykazovala silný růst tržeb, ale byla ztrátová. Někteří analytici tak varují před silným kolísáním a opakováním slabého výkonu akcií Facebooku v případě zklamání. „Jako firma, která několik let nečeká zisk, Twitter potřebuje, aby mu jeho investoři dál věřili. Pokud jeho akcie začnou vykazovat od počátku negativní trend, mohl by pokles nějakou dobu trvat,“ řekl agentuře Reuters profesor newyorské Columbia Business School Moshe Cohen.

Twitter se poučil z chyb Facebooku, tvrdí analytici

Twitter se podle analytiků poučil z problémů, na něž si zadělal Facebook, jehož akcie po debutu dlouhé měsíce klesaly. Svou emisní cenu Twitter před prodejem na rozdíl od Facebooku nijak výrazně nezvýšil, namísto problémy zatíženého trhu Nasdaq si vybral burzu NYSE, ani nezvyšoval počet prodávaných akcií těsně před emisí.

Skeptici ale poukazují na možné dlouhodobější problémy firmy - udržitelnost růstu počtu uživatelů a příjmů z reklamy, které jsou hlavním zdrojem firemních tržeb. Navzdory téměř čtvrt miliardě uživatelů postrádá Twitter všudypřítomnost a přitažlivost Facebooku, kam se většina jeho uživatelů každodenně přihlašuje. Podle průzkumu Reuters-Ipsos nepoužívá Twitter více než třetina lidí, kteří si na něm vytvoří účet.

Twitter
Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat vzkazy ve zprávách o délce do 140 znaků. Společnost má v současnosti kolem 230 milionů aktivních uživatelů, kteří posílají 500 milionů zpráv denně.
Twitter se svým vstupem na burzu zařazuje k dalším sociálním sítím, jejichž akcie si můžete koupit. Kromě obřího Facebooku už se na burze obchoduje například profesionální sociální síť LinkedIn nebo seznamovací portál MeetMe. Dosavadní zkušenosti s těmito sociálními sítěmi jsou pro jejich akcionáře rozporuplné. Zatímco LinkedIn od svého IPO svoji hodnotu téměř zdvojnásobil a Facebok přidal zhruba jednu třetinu, akcie MeetMe jsou propadákem.
Twitter ale má výhodu, že vstoupil na trh v době, který novým akciovým emisím přeje. Trh primárních emisí v USA je nejsilnější od konce ekonomické konjunktury v roce 2007. Řada nových emisí v prvních dnech obchodování své ceny zdvojnásobila.