Amorphis se dál usazují v žánru rocku

Amorphis se dál usazují v žánru rocku

Amorphis se dál usazují v žánru rocku Zdroj: Profimedia.cz

Původně metalová finská kapela připravila další porci melodické tvrdé muziky.

Mimořádné období i zlaté žně slavili finští Amorphis mezi lety 1994 a 2001, tedy průlomovým albem Tales from the Thousand Lakes počínaje a konče pátým v pořadí Am Universum, na němž se vývoj kapely završil. Za toto období ušla šestice dlouhou cestu od temně metalových kořenů, na něž naroubovala folkové motivy, výrazné melodie, klávesy i střídání hrubého vokálu s melodickým, až k odlehčenému stoner-rockovému výrazu, který nepostrádal ani tradiční finský nádech, ani pro skupinu typická témata a nálady.

Po desetiletí následující hledali Finové rovnováhu mezi novým výrazem, dalším příklonem k rockovým polohám, a i tím i ke střednímu proudu, a oprašováním, respektive znovunalézáním kořenů. Dobrou zprávou je, že novinka Under the Red Cloud ji znovu zachycuje v plné síle. Deset (na limitované edici dvanáct) skladeb má blízko ke klasickému stylu Tales. Jsou vystavěné na jednoduchých, zato výrazných motivech, nijak nezapírajících inspiraci v lidové hudbě, zdobí je klasické, místy záměrně šablonovité střídání vokálů i texty. Ty sice již nejsou převzaté z národního eposu Kalevala, ale mají alespoň podobný kanonický nádech.

Amorphis: Under the Red CloudAmorphis: Under the Red Cloud

Diametrálně odlišná je však produkce. Zvukový finiš byl slabinou jak Tales, tak především jeho dodnes ne zcela doceněného následovníka Elegy (1996). Tentokrát se Amorphis inspirovali u generace následovníků vyrostlých na nahrávkách Amorphis. Ta fúzi metalu s folkem na konci devadesátých let přetavila v samostatný žánr. Zvuk je průzračně čistý, úderný, ryze moderní, ale až zbytečně vyčištěný, se zbytečnou pachutí chemie. Paradoxně vystavuje kapelu jejímu nejzranitelnějšímu místu, s nímž si často nevěděla rady: jak v jádru jednoduché, produkčně však bohaté a rozvrstvené písničky důstojně přenést na pódium. Přispívá i k tomu, že navzdory kvalitě písniček se novinka ohraje, což o klasických albech nelze říci ani po patnácti či dvaceti letech.

Amorphis: Under the Red Cloud
Vydavatel: Nuclear Blast, 2015
Hodnocení: 80 %