Analytici: Finanční krize může poškodit také realitní trh v Česku

Současné turbulence ve světové ekonomice můžou v případě dalšího negativního vývoje dopadnout i na český trh podnikatelských nemovitostí. Investice do kancelářských budov, obchodních center a skladových areálů by tak podobně jako při minulé krizi mohly zažít nový pokles. Vyplývá to z ankety mezi realitními poradenskými firmami.

„Není pochyb o tom, že investoři a firemní nájemci jsou opatrnější než před třemi měsíci, protože poptávku na obou stranách brzdí obavy ohledně vývoje státních dluhů a tempa budoucí globální hospodářské expanze,“ uvedl k celosvětové situaci analytik poradenské firmy Jones Lang LaSalle Jeremy Kelly. Klíč k dalšímu vývoji závisí na postoji finančního sektoru, míní ředitel tuzemské pobočky konzultantské firmy DTZ Petr Šulc. „Pokud finanční sektor ztratí aktuální elán, entuziasmus a přiměřenou míru odvahy, nervozita se může přenést i na sektor nemovitostních investic,“ sdělil šéf české části DTZ. To by mohlo zvrátit letošní i loňský růst investic do komerčních nemovitostí v Česku. „V případě, že v České republice/Evropě skutečně dojde k dvojité recesi, bylo by opravdu naivní a hloupé zcela přehlížet že k poklesu objemu investic může dojít,“ řekl generální ředitel Colliers International pro Českou republiku Omar Sattar.

Investoři nakoupili v Česku podle statistik společnosti CB Richard Ellis za první pololetí podnikatelské nemovitosti v celkové hodnotě 723 milionů eur, tedy asi 18 miliard korun. To je víc než za celý loňský rok. Tehdy realitní investice v Česku činily 693 milionů eur (kolem 17 miliard korun). Odborníci odhadují, že ve druhé půlce letošního roku nákupy nemovitostí dál porostou. Tváří v tvář nejistým výhledům se aktuálně investoři globálně uchylují do bezpečných útočišť, což je zejména zlato, švýcarský frank a americké státní dluhopisy. Na jejich atraktivitě se nic nezměnilo ani po snížení ratingu USA. Přesto hospodářskou recesi pojímá část realitních investorů jako šanci. „I během poslední krize a jejího doznívání se objevila řada subjektů, které v dané recesi pro sebe našly investiční příležitost a nyní sklízejí plody velmi výhodných nákupů. Pokud je komerční nemovitost postavena a obsazena racionálně a s rozložením rizik, může být pro svého majitele stabilním korábem na rozbouřeném moři světových financí,“ uzavřel Šulc z DTZ.