Apple reaguje na úniky intimních fotek, posílí zajištění internetu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Viktor Hanacek, picjumbo.com

Apple plánuje posílit bezpečnostní zajištění svých internetových služeb, reaguje tím na sérii krádeží intimních snímků celebrit a jejich úniku na veřejnost. Firma chce upozorňovat miliony uživatelů svých služeb e-maily a vzkazy typu push, pokud se objeví pokus připojit se k jejich datům v serverech iCloud a k účtům pomocí nového zařízení. Platí to i pro případ, když někdo bude chtít změnit heslo.

„Firma by taková upozornění měla začít zasílat během dvou týdnů,“ citoval list The Wall Street Journal šéfa Applu Tima Cooka. Na serverech iCloud uživatelé iPhonů a iPadů uchovávají své fotografie a osobní údaje.

Apple uvedl, že nová opatření umožní klientům měnit si hesla, pokud budou jejich účty v ohrožení. Uživatelé také budou moci při potenciálním problému uvědomit bezpečnostní tým firmy.

Apple tento týden přiznal, že hackeři se dostali k účtům herečky Jennifer Lawrenceové a několika dalších celebrit. Jejich intimní fotografie pak byly vystaveny na webu.

Experti zjistili, že služba iCloud od Applu má zásadní bezpečnostní chybu. Údajně se podle stanice BBC ukázalo, že bezpečnostní opatření nazývané ověření ve dvou krocích, které Apple doporučuje, lze obejít pomocí snadno dostupného softwaru, jenž umožňuje přístup k zálohování iCloudu. Apple se ke zprávě odmítl vyjádřit.