Apple vydá premiérovou emisi dluhopisů. Získá 17 miliard dolarů

Apple, ilustrační foto

Apple, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Technologický gigant Apple vydá vůbec první emisi dluhopisů a hned v rekordní velikosti 17 miliard dolarů. Je to největší dluhopisová emise jakékoli společnosti mimo bankovní sektor v historii. Apple chce výnosem získat část peněz k pokrytí plánu rozdělit mezi své akcionáře 100 miliard dolarů.

Apple je jedinou velkou technologickou společností, která nemá ani cent dluhu a udržuje vysoký hotovostní přebytek. O dluhopis od výrobce populárních telefonů iPhone a tabletů iPad by měl proto být mezi investory eminentní zájem. Podle zdrojů agentury Reuters již přišly manažerům emise Deutsche Bank a Goldmand Sachs objednávky na dluhopis Applu v hodnotě přes 50 miliard dolarů. Technologický gigant rozdělí dluhopisovou emisi do šesti částí a bude celá v dolarech. Manažeři emise budou nabízet investorům tranše s tříletou a pětiletou splatností s pevným i plovoucím úrokem. Kromě toho nabídnou také desetileté a 30leté papíry s pevným úrokem.

Ambiciózní plán

Zdroje z trhu sdělily, že plánovaná sedmnácti miliardová obligace bude jediná, kterou Apple v tomto roce uskuteční. Apple má sice v hotovosti celkem 145 miliard dolarů, v USA má ale k dispozici volných jen asi 45 miliard dolarů. Firma letos zásadně změnila přístup k akcionářům, jejichž výzvy k rozdělení finančních přebytků dosud vždy odmítala. Nyní musí rychle sehnat peníze, aby splnila slib rozdělit 100 miliard dolarů, který dala investorům minulý čtvrtek.

Firma minulý týden uvedla, že v rámci rozdělení hotovosti mezi akcionáře zvýší dividendu o 15 procent a odkoupí své akcie v hodnotě rekordních 60 miliard dolarů.

Pětiletý vývoj ceny akcií společnosti AppleGraf 30. 4. 2013.Graf 30. 4. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Minulý týden se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Hodnota podniku tak od loňského září, kdy cena akcií přesahovala 700 dolarů, klesla téměř o 300 miliard dolarů (šest bilionů korun). V minulých dnech akcie firmy s pomocí zpráv o dluhopisu oživily. Dosud největší dluhopis z nebankovních firem vydala loni v listopadu americká farmaceutická společnost AbbVie. Ta emisí získala 14,7 miliardy dolarů.

Apple v poslední době bojuje proti silné konkurenci, kterou pro něj představuje hlavně jihokorejská společnost Samsung Electronics. Silně se prosazují i smartphony dalších výrobců, kteří vsadili na operační systém Android společnosti Google.