Běžným vozům zvyšují prestiž. Znáte význam zkratek sportovních aut?

AMG

AMG Zdroj: Autorevue.cz

AMG
AMG
BMW M
BMW M
BMW M
27
Fotogalerie

Sportovní varianty továrně vyladěných automobilů zdobí různá písmena a zkratky. Vybrali jsme ty nejznámější a zkoumali, co znamenají.

V posledních letech na sportovní varianty svých modelů sází většina automobilek. V některých případech stačí optický bodykit, jindy přidají i více výkonu a sportovněji laděný podvozek.

Nezbytný je přitom i odznak té správné divize či oddělení automobilky, která má tovární tuning na starosti. Jaký je význam některých použitých zkratek a kde se s nimi setkáme?

AMG

AMG letos slaví čtyřicet let. Tři písmena značí Aufrecht Melcher Großaspach. Jedná se o dva zakladatele a Aufrechtovo rodné město. Ze závodního týmu, ladiče mercedesů, se stala tovární sportovní divize.

Dnes je zkratka AMG dokonce i v v první části názvu plnotučných modelů, kde nahradila příjmení Benz. Takové vozy se totiž označují Mercedes-AMG. Marketingově je však značka využívána všelijak a její odznak můžete mít i na běžném mercedesu, díky paketu AMG Line. 

BMW M

Prosté M u vozů s bavorskou vlajkou (či roztočenou vrtulí) znamená Motorsport. Divize vznikla v roce 1972. Tehdy ve skromné dílně na stálo pracovalo pouze osm zaměstnanců. Prvním vozem s písmenem M na karoserii bylo kupé M 3.0 CSL. BMW s ním sedmkrát vyhrálo evropský titul v závodech cestovních vozů a zvítězilo při závodě 24 hodin na Nürburgringu.

Dnes se písmeno M v kombinaci s modrou-červenou trikolórou objevuje možná na více vozech, než by si fanoušci značky přáli. I základní motorizaci BMW lze ozdobit odznáčky a designem ostrého modelu, ať už díky M paketu či dílům M Performance.

GT

Zkratka GT je u automobilek velice populární. Obvykle značí Gran Turismo. Samostatně zkratku používá například Renault Sport či Peugeot pro své ostřejší verze modelů.

Také však existuje velké množství odvozenin. Nejznámější je například GTI od Volkswagenu, respektive GTi u Peugeotu. V tomto případě zkratka značí Grand Touring Injection. Třetí písmeno je zde z důvodu přímého vstřikování benzinu. Písmeno D, jako diesel, přidává taktéž Volkswagen v případě sportovního vznětového golfu.

Například Porsche pak používá GTS - Gran Turismo Sport. Okruhový McLaren P1 pro zdůraznění svého zaměření přidává písmeno R, jako Racing. Podobně jako Nissan u supersportu GT-R.

NISMO

Ačkoli zní název sportovní divize Nissanu jako jedno slovo, taktéž se jedná o zkratku. Znamená Nissan Motorsport International Limited.

Existuje od roku 1984 a zaměřuje se především na závodní aktivity nissanu. Poslední generace modelů jako 370Z, GT-R, ale i bizarní americký Patrol se však vrací k písmenům NISMO pro své nejostřejší varianty.

OPC

Vzhledem k velké modelové ofenzivě značky však OPC najdeme jen na corse. Na ostatní ostré opely se čeká. Sportovní astra by však dle spekulací mohla přijít již na konci letošního roku.

R

Další hojně užívané písmeno znamená prosté Racing. S takovým označením se můžeme setkat u nejsilnějšího Volkswagenu Golf, speciálního Porsche 911 či nejsilnějších a nejprestižnějších jaguarů. Používá jej například i Mercedes-AMG.

I zde však platí, že kolem "erka" výrobci vrství další označení. Honda přidává "Type", Dodge používá zkratku R/T - Road/Track. Pod rouškou divize SVO - Special Vehicle Operations, vznikají jaguary a land rovery SVR. Seat u ibizy a leonu používá FR - Formula Racing. V posledních generacích jde spíše o vrcholnou výbavu s širokou paletou motorizací.

Nejčastěji se však setkáme s písmeny RS, a to v různých podobách. U Porsche či Audi jej překládají jako RennSport (motorsport). U Fordu či Škody pak pod touto zkratkou hledejme název Rallye Sport. Ve Velké Británii se pak setkáme se Škodou Octavia vRS. Malé "v" znamená victory. Takové označení musí Škoda použít, protože Rallye Sport má ve Spojeném království registrovaný Ford. Přidejme za každé z písmen tečku a máme závodní oddělení renaultu - Renault Sport. 

QV

Zelený čtyřlístek na sportovních Alfách Romeo značí verzi s doslovným překladem znaku - Quadrifoglio Verde. Nikoli "Quattrofoglio", jak občas slýcháváme...

Symbol čtyřlístku se poprvé objevil na jednom ze čtyř speciálů pro závod Targa Florio v roce 1923. Měl přinést štěstí. Nejdříve se podařilo, Uvo Sivocci, který si jej před startem namaloval na vůz, závod poprvé vyhrál. Čtyřlístek má v životě tohoto závodníka však i smutnou historii.

Při Velké ceně Evropy v Monze stejného roku se Sivocci při kvalifikaci zabil, čtyřlístek si chtěl na nový model P1 namalovat až na samotný závod... Čtyřlístek se poté stal symbolem závodních Alf.

Dnes se jedná především o sportovní variantu modelů této značky. Modely Giulia a Stelvio lze pořídit s výkonem 510 koňských sil s označení Quadrifoglio či Quadrifoglio Verde - obě varianty jsou podle automobilky správně.

SRT

Americká značka znamená Street & Racing Technology. Původně divize vznikla v devadesátých letech jako Team Viper. Měla na starosti vývoj první generace sportovní zmije.

Slávu si krátce SRT zažila i jako samostatná automobilka pod křídly koncernu FCA. Podobně jako RAM. Po pár letech se však od již realizovaného nápadu opustilo a současné době tato písmena opět nesou sportovně orientované vozy Dodge, Jeepu a Chrysleru.

ST

Další zkratka, která značí mezistupeň mezi obyčejným a ostrým modelem. Používá ji Ford. Fiesta či Focus na svých zádích vozí zkratku Sports Technologies.

V posledních generacích ovšem také degradovala do podoby výbavového stupně. Rozličné fordy včetně mondea tak můžete pořídit v linii ST-Line.

WRX STI

Spojení dvou zkratek v poslední generaci nejostřejší varianty Subaru Impreza nahradilo označení modelu. WRX má připomínat spojení automobilky se světem rally, i když v poslední době to v tomto směru pokulhává... Znamená každopádně World Rally eXperimental.

Druhá polovina označení odkazuje na vývojové oddělení sportovních vozů Subaru, podobně jako OPC u Opelu. Růžová písmena STI - Subaru Tecnica International, dokážou rozbušit srdce nejednomu nadšenci.

SV

Lamborghini poprvé zkratku SV použilo u modelu Miura. Tehdy mělo její použití jiný smysl. Značilo poslední sérii modelu a písmena znamenala Spinto Veloce - velmi rychlý.

Od dob modelu Diablo značka s rozzuřeným býkem ve znaku, již pod křídly Volkswagenu, používá zkratku SV pro nejsilnější verze svých modelů. Dnes ji Italové překládají jako Super Veloce - super rychlý.