Bigbíťáci na sever, kotlíkáři na východ

Nadcházející víkend je třeba si umět vybrat. Kdo holduje tvrdé muzice, míří do Plas, kdo vyznává skladby vonící ohněm a lesem, hledá na mapě Hrádek u Rokycan.

Dva oblíbené festivaly zcela odlišných žánrů nabídnou i letos jedinečný zážitek v podobě vystoupení skvělých kapel z Čech i Austrálie. „V Plasích vystoupí česká špička v podobě Kreysonu, Škworu, Krucipüsku, Citronu, Aleše Brichty, Rybiček 48 nebo Plexisu. A samozřejmě nesmíme zapomenout německé Bonfire, kteří v letošním roce jedou jakési greatest hits turné, tedy v Plasích zahrají své největší hity, kterých je za pětadvacet let kariéry kapely požehnaně,” vypočítává Jan Skala z pořadatelského týmu.

Organizátor folkové, country a bluegrassové Muziky, Jaroslav Samson Lenk, láká do Hrádku především na jedno jméno z kategorie legend: Karel Plíhal.

Do Plas táhnou Bonfire

Hlavní hvězdou rockového nářezu na Velké louce v Plasích mají být němečtí Bonfire. „Slibujeme si od nich pořádnou nálož rockových hitů, kterých Bonfire mají dostatek. A samozřejmě také balady určené spíše pro něžné pohlaví. Tím chceme docílit toho, aby byl v první řadě spokojen návštěvník,” dodává Jan Skala. Fanoušky českého rocku zas určitě nadchne devadesátiminutový koncert Vitacitu s Ladislavem Křížkem. Kromě nabitého programu připravili organizátoři festivalu Czech Rock Block i několik novinek. Na třech scénách tu zahraje víc kapel. To vše za vstupné o stokorunu nižší, než bylo loňské. „Kromě hlavní scény bude v areálu ještě B scéna, která se orientuje na kapely tvrdšího ražení. C scéna bude letos pro návštěvníky zdarma a lidé na ní uvidí klubové kapely, zejména ze západních Čech - Chuť, Greymon, Žádnej strach, Concrete, Neurotic Machinery nebo Deus Ex,” vysvětluje Skala.

Letos bez Redla

Seznam účinkujících na Muzice v Hrádku letos poznamenala nemoc. „Vlasta Redl nakonec přeci jen nepřijede. Původně si myslel, že zvládne zahrát alespoň v triu se mnou a se Slávkem Janouškem, ale teď se rozhodl, že raději ne,” říká Jaroslav Samson Lenk a dodává, že oblíbený písničkář má za sebou vítězný boj s těžkou nemocí, ale na veřejné vystoupení si ještě netroufá. „Ale diváci o nic nepřijdou: Slávek Janoušek zahraje s Lubošem Vondrákem, tedy v duu, které bylo kdysi velmi slavné na Portách,” zve Jaroslav Samson Lenk.

„Dalším tahákem určitě bude kapela Semtex, která nám do programu přibyla teprve nedávno,” pokračuje Jaroslav Samson Lenk. Milovníci folkové, country a bluegrassové muziky se můžou těšit ještě třeba na Roberta Křesťana s Druhou trávou, Poutníky, Cop, Epy de Myi nebo australský Blue Label. Chybět nebude ani Open scéna pro začínající kapely a ze soboty na neděli candrbál a divadelní představení v podání ochotníků z Mýta.

Krize lidi nevyžene

Nepříjemná ekonomická situace se odráží i ve festivalových areálech. „Věříme, že letos přijde přinejmenším tolik lidí jako před rokem. Program je nabitý hvězdami a přitom je vstupné nižší,” přemítá za organizátory plaského festivalu Jan Skala. Czech Rock Block v Plasích i Muzika v Hrádku u Rokycan přivítají první návštěvníky v pátek vpodvečer.