Bivoj s Ťavou sedí pod svícnem, Cvička na radnici

Některým lidem přezdívky sednou jako ulité, takže skoro zapomenou na rodné jméno. Někomu se jen nějak říká za zády.

Když přišel majitel Domu pod svícnem Petr Korč poprvé do třídy frýdecko-místeckého gymnázia, spolužáci mu okamžitě přidělili přezdívku Bivoj, která ho provází dodnes. „Byl jsem tehdy dost mohutný a měl jsem dlouhé vlasy. Možná mi už také rašily vousy,“ vzpomíná čtyřiačtyřicetiletý Korč. Budoucí kamarádi Pavel Indrst a Jan Vantus se při pohledu na vlasatého spolužáka začali smát a skoro současně vykřikli: „Bivoj přišel!“ „A to mi zůstalo. Protože jsem s některými kluky pak chodil na vysokou, přenesli to dál a dodnes mi tak říká spousta lidí,“ říká Korč.

Bivoj a Ťava v jednom domě

Antikvariátu v Domě pod svícnem šéfuje Kamil Typovský. Ten už asi dvacet let nosí přezdívku Ťava. „Někteří lidé ani neví, jak se jmenuji a znají mne jen jako Ťavu,“ vypráví Typovský, který podobně jako Korč svou přezdívku hrdě snáší. Vznikla jednoduše. „Od Kamila je kousek k anglickému slovu pro velblouda - camel. A Slovensky je to ťava,“ vysvětluje Typovský.

Malý primátor Cvička

Současný primátor Frýdku-Místku Petr Cvik prý aktuálně žádnou přezdívku nemá. Někteří lidé mu za zády říkají všelijak, ale neodvážili se ke jménům, které mu vymysleli, veřejně přihlásit. Cvik Sedmičce prozradil jednu přezdívku z dětství. „Pocházím z Žamberka ve východních Čechách. Tam jsem chodil do školy a v první třídě mi spolužáci začali říkat Cvička. Nelíbilo se mi to, naštěstí je to brzy přešlo,“ vzpomíná Cvik. Dodává, že tehdy mu tato přezdívka připadala hanlivá. „Teď už to chápu a směji se tomu,“ dodává Cvik. V mládí měl ještě jednu přezdívku. Kamarádi mu říkali Hary nebo Harald podle legendárního německého brankáře Haralda Schumachera. „Hrál jsem tehdy hodně fotbal a pořád jsem se tlačil do brány. Tak to vzniklo,“ vzpomíná Cvik.
Když byla jeho předchůdkyně Eva Richtrová zároveň primátorkou i senátorkou, někteří lidé z jejího okolí si mysleli, že se obě funkce nedají stihnout. Začalí jí proto říkat Primasenátorka. Teď už ale přezdívka není aktuální, protože už je jen senátorkou a radní.

Šunka nebo Xixao?

Úspěšný běžec Tělovýchovné jednoty Slezan Frýdek-Místek Petr Mikulenka si vyběhal přezdívku Šunka. „Vzniklo to před několika lety na závodech. Běžel jsem se svým trenérem. Děcka nás povzbuzovala. Když jsem kolem nich běžel, řekl jsem, trenéra nepovzbuzujte, to je šunka,“ vypráví Mikulenka. O trenérovi si to dovolil říct, protože byl o jedno kolo před ním. „A tak mi začali říkat Šunka. Když přijdu na stadion, slyším pozdravy čao Šunko. Vůbec mi to nevadí,“ říká Mikulenka. Když chodil na vysokou školu, byl už známý tím, že je skoro fanatický vytrvalec. Někteří spolužáci mu začali říkat Xixao. Tak se jmenoval malý šlachovitý křovácký lovec ve filmu Bohové musejí být šílení, který polonahý běhá rozpálenou buší. „Zjistil jsem, že mi tak říkají, když jsem jednou nestihl přednášku. Někdo z kamarádů mne zapsal do prezenční listiny jako Xixao,“ vzpomíná Mikulenka. Když dostudoval, přezdívka zanikla.

Mazánek Dáda

Frýdecko-místecký házenkář Michal Vacula je Vaci. „Provází mne to už asi dvacet let. Říkají mi tak všichni, i moje přítelkyně,“ vypráví Vacula. Přezdívky má devadesát procent jeho spoluhráčů. Mají je dokonce na tréninkových mikinách. „Protože ty mikiny nemáme od klubu, ale pořídili jsme si je sami, nechali jsme si na ně natisknout přezdívky. Většinou jsou odvozené od jména,“ dodává Vacula.
Majitel Galerie a klubu U černého kocoura v Místku Radim Friedl je známý jako Dáda. „Zůstalo mi to z dětství. Nevím, jestli to není nelichotivé. Když jsem byl ještě malý, začala mi tak říkat máma. A protože většina mých kamarádů prošla naší domácností a různými našimi mejdany, slyšeli, jak mne máma oslovuje, a začali to používat taky,“ vysvětluje třiatřicetiletý Friedl. Tvrdí, že někteří jeho známí jeho rodné jméno neznají.
Roberta Garnace, hráče na elektrickou kytaru ve skupině RK 130, znají všichni jako Gagina. „Vzniklo to někdy v dětství, asi zkomolením Garnace. A už mi to zůstalo,“ říká Garnac. Sám jméno Gagin také používá. Například na webových stránkách kapely je uveden jako Robert „Gagin“ Garnac. Podobně to má bubeník Reinhold Wojatschke. Říká si Harry a jeho umělecké jméno je Reinhold Harry Wojatschke.

Velký Péťa z Palkovic

Nový policejní prezident Petr Lessy žije s rodinou v Palkovicích nedaleko Frýdku-Místku. V minulosti byl v zastupitelstvu i obecní radě. „V Palkovicích jsou dva Petrové policajti. Kromě Lessyho je to mluvčí novojičínské policie Petr Gřes, který je menšího vzrůstu. Abychom je odlišili, začali jsme Lessymu říkat Velký Péťa,“ vypráví palkovický starosta Radim Bača. Odhaduje, že když se Lessy stal policejním prezidentem, získá přezdívka ještě více na aktuálnosti.

Otrhaný s Otrhanou

Velké množství přezdívek se uchytilo v prostředí rockovém a také v bývalém frýdecko-místeckém undergroundu. Jednou z nejznámějších je Otrhaný. Tak přejmenovali přátelé Milana Obodu mladšího, taxikáře, kterého v roce 1986 poslala komunistická justice do vězení za protestní nápisy v podchodech a na polikinice. Společně se dvěma mladíky napsal v roce 1983, při patnáctém výročí okupace vojsk Varšavské smlouvy, na zdi pár číslovek a hesel. Například Lidé bděte, Chceme svobodu, Socialismus ano, ale jinak. Odseděl si dvanáct měsíců. „Ani nevím, kde k tomu Otrhanému ten můj synek přišel. Nechodil vyloženě otrhaný, ani špinavý,“ říká jeho otec, řezbář Milan Oboda. Petr Korč dodává, že Otrhaný je nejen taxikář Oboda, ale že mnozí lidé dodnes říkají Otrhaná jeho bývalé manželce Šárce.

Ostrovid a Čočkin

Kolem Obody se pohybuje řada dalších lidí, které mnozí znají dodnes jen pod jejich přezdívkami. Je to například Ostrovid, Fáfa, Cukrouš. Bývalý člen skupiny Prouza Dušan Helštýn vysvětluje, že přezdívku Ostrovid dostal kamarád, který měl silné brýle. „Smáli jsme se mu a říkali, ty vidíš jako rys ostrovid,“ říká Helštýn, který teď píše pro Prouzu texty písní.
Slabý zrak také určil přezdívku řediteli gymnázia v Cihelní ulici Jaroslavu Konečnému. Studenti mu říkají Čočka nebo Čočkin.
Cukrouš říkají přátelé bývalému krasavci, který byl tak sladký, že okouzlil dokonce zpěvačku Lucii Bílou, když hostovala ve Frýdku-Místku. „Tehdy ale ještě nebyla tak slavná,“ dodává Helštýn zvaný Dušík.
V některých subkulturách to bez přezdívek nejde. Mají je všichni trampové a skauti, časté jsou u vodáků. Jiří Ptáček z Vodáckého Spolku vodáků Campanula má přezdívku Houba. „Nesouvisí to s vodáctím. Houba mi začali říkat v dětství. Ani už nevím proč,“ říká Ptáček.

Otrhaný, Ostrovid a spol. v písničce

Frýdecko-místecká skupina Prouza nahrála písničku Rádiobar. Byla to kultovní hospoda, ve které se scházeli také příznivci undergroundu.
Mnozí měli a dodnes mají přezdívky a v písni se poznali - Otrhaný, Cukrouš, Salouš, Ostrovid, Fáfa a další. Skladba je z desky V otrhaném domě z roku 1991.
Prouza tehdy zkoušela v garáži za hřbitovem, kde v té době bydlel Milan Oboda mladší - Otrhaný, když dělal hrobníka. Hudbu k písni složil Bronislav Svoboda. Společně s Tomášem Hamplem napsal i text.