Bubny i píšťaly končí v polévce

Vídeňský zeleninový orchestr nabízí divákům dvojí zážitek: originální hudbu a polévku, uvařenou z nástrojů, na které hráli.

Litoměřice / Nástroje si vyrobili krátce před koncertem a materiál na ně koupili na trhu. Desítka rakouských instrumentalistů se představila českému publiku na letošním festivalu Litoměřický kořen. „Hrajeme už deset let, ale v České republice jsme vůbec poprvé. Je tu báječně, jen nástroje nám rozlaďuje déšť,“ poznamenal jeden z členů skupiny Ernst Reitermaier, který odpovídal na otázky Sedmičky.

Kdo přišel s myšlenkou hrát na zeleninu?

Už si nevzpomínám. Nápad vyrábět si nástroje ze zeleniny přišel samovolně. Především jsme chtěli produkovat vlastní hudbu a vlastním stylem.

Jak si nástroje vyrábíte?

Používáme elektrické vrtáky na vydlabávání mrkví, ředkví, celerů, pak nože na drobné výřezy a další kuchyňské nádobí jako škrabky nebo vařečky na vytlačení dužiny.

Kolik času zabere příprava na koncert?

Například flétna z mrkve trvá třicet minut, mrkvový xylofon až dvě hodiny.

Kde a jak si vybíráte zeleninu?

Většinou v zeleninových obchodech, nejraději máme trhy. Problémem může být kvalita, která je ve všech zemích jiná. Hlavně musí být zelenina čerstvá. Například balená v supermarketech je naprosto nevyhovující. Z ní se nedají dělat dobré nástroje. Další věcí je, že instrumenty během vystoupení rychle vysychají, protože na ně působí teplo z jevištních světel. Proto od každého nástroje máme alespoň tři navíc.

Co děláte s nástroji po vystoupení?

Vaříme z nich polévku pro diváky. Do ní zpracujeme i zeleninové zbytky z výroby nástrojů.

Co vás fascinuje na zvuku zeleniny?

Odlišnost zvůku, které na běžné nástroje nezahrajete. Někdy zní jako zvířecí, někdy jsou zase hodně abstraktní.

Jak byste jednoduše popsali váš styl?

Jako experimentální, s prvky elektronické a pop-rockové hudby.

Jste hudebníci, nebo jen nadšenci?

Máme hudební vzdělání. A působíme i v jiných oblastech, například v designu, malířství nebo architektuře.

Jak můžete hrát spolu tak dlouho?

Stále nás baví experimentovat a vymýšlet nové nástroje, nové skladby. Hraní v orchestru není na plný úvazek. Každý stihneme i svoji individuální tvorbu.

Plánujete v Česku další koncerty?

Nejbližší bude 17. září v paláci Akropolis v Praze.