Čech a Japonka rozezní Bojanovice

Český houslista Bohuslav Matoušek a klavíristka z Japonska chystají vystoupení v Dolních Bojanovicích.

Milovníci vážné hudby se mohou těšit na nevšední koncert v Tonstudiu Rajchman v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku. V pátek 16. dubna tam od sedmi hodin večer vystoupí český houslový virtuos Bohuslav Matoušek s japonskou klavíristkou Kae Nyunoyovou. Svým jediným vystoupením na Moravě podpoří stavbu sirotčince v Tanzánii.

Proč jste si pro koncert vybrali nahrávací studio v Dolních Bojanovicích? Mám tam přátele. Pro vážnou hudbu je bezkonkurenčně nejvhodnější klasický koncertní sál, ale jsem zvědavý, jak budeme znít ve studiu pro dvě stě posluchačů. Možnosti jsme měli i jiné, ale nakonec zvítězilo místo s kvalitním klavírem.

Co jste si pro jihomoravské publikum připravili? Základem koncertu bude francouzská skladba, která se objeví i na našem novém albu. K tomu ale přidáme další klasiku. Budou to Händelova Sonáta, Dvořákova Sonatina a na závěr slavná sonáta Césara Francka pro housle a klavír.

Nelákalo váš zkusit spolupráci s moravskými muzikanty? Zkoušel jsem to, ale říkám na rovinu, že jim nechci hraní kazit. Cimbálovou muziku miluji, zahraju si ji rád, ale profesionálům nehodlám konkurovat.

S mladou klavíristkou Nyunoyovou nejen vystupujete, ale nahráváte i desku. Jak jste se k tomu dostali? Seznámili jsme se před sedmi lety na koncertě v Tokiu, kdy Kae vystupovala s Českým filharmonickým oktetem pod mým vedením. Teď není na žádné koncertní šňůře, do Dolních Bojanovic přijede jen kvůli koncertu.

Co bude na vašem společném albu? Vybrali jsme výhradně z děl francouzských skladatelů Francka, Gabriela Faurého a Maurice Ravela. V sále pražského Rudolfina kvůli tomu strávíme čtyři noci, od desíti večer do jedné nad ránem.

Uvedete nové dílo i přímo v Japonsku? Do Japonska se chystám v prosinci. Kvalitní vážnou hudbu tam umějí ocenit.