Chybí tituly z ledu a trávníku

Ostrava se pyšní hokejovými i fotbalovými tituly. Plzeň převyšuje moravské město individualitami.

Souboj o evropské město kultury právě vrcholí, finálový střet mezi Plzní a Ostravou rozseknou komisaři během několika dní. Města se ohánějí historií, počtem divadel, výstavami, koncerty, ráda zmiňují své umělce. Do hodnocení se zapletla sportovní terminologie, sčítají se body, sleduje skóre. Sedmička se podívala, jak by souboj kandidátů dopadl, kdyby se posuzoval pouze podle sportovních úspěchů, získaných medailí, olympijských vítězů a také potřebného sportovního zázemí.

Osobnosti ano, tituly ne

Dva nejrozšířenější sporty, které oběma městy doslova hýbají. Tady pro Plzeň historické srovnání nedopadá nejlépe. Ani v jednom sportu nedokázal místní tým vystoupit na nejvyšší stupínek při konečném účtování ligové soutěže. Zato hokejoví fanoušci ve Vítkovicích se už radovali z titulu dvakrát, třebaže oba úspěchy jsou hodně vousaté – 1951/52 a 1980/81. Ostravský Baník zase opanoval na konci sedmdesátých let československé trávníky. Pohár mistra ligy tehdy zvedala parta kolem Rosti Vojáčka třikrát, o dalších třicet let později se k nim na jaře 2004 přidal tým tažený kanonýrem Heinzem.

To už mužstvo vedl František Komňacký společně s Pavlem Vrbou, který nyní vylepšuje s útočně laděným ansáblem obraz plzeňského fotbalu. A právě kouč Viktorie upozorňuje na jeden aspekt, který může rozdílné výsledky vysvětlit. „Když porovnám fotbalový a hokejový stadion v Plzni a Ostravě, tak jednoznačně lépe je na tom Ostrava. V tomto ohledu Plzeň zaspala. Třeba Bazaly, kde diváci mohou pro hráče vytvořit kotel, se ani se Štruncovými sady nedají srovnávat,“ hodnotí Vrba. Plzeň může kontrovat výjimečnými osobnostmi v obou odvětvích. Pavel Nedvěd a Petr Čech nebo hokejista Martin Straka prostě přebijí schopnosti nejlepších Ostraváků, ikdyž kvality Pavla Srníčka nebo Františka Černíka nikdo nezpochybňuje.

Pedály a muška

A pak má Plzeň ještě jiné parádní sportovní disciplíny. V házené zvedli nad hlavu nejcennější republikovou trofej Plzeňané třikrát, navíc v bundesligovém Kielu hraje možná nejlepší hráč planety Filip Jícha. A kdyby to snad nestačilo, mohou sestřelit Plzeňáci Ostraváky ještě ve sportovní střelbě a cyklistice. Jan Kůrka, Miroslav Varga a Kateřina Emmons jsou olympijští vítězové. A Roman Kreuziger s Františkem Raboněm by na kole ostravským soupeřům také lehce upláchli. Uteče Plzeň Ostravě i osmého září, kdy padne verdikt v souboji o evropksou kulturní metropoli?