Chytat zvířata je nebezpečné

Mladoboleslavští strážníci ročně odchytí stovky nemocných a toulavých zvířat.

Jen v minulém roce skončilo v rukou městské policie dvě stě zvířat. Nejvíce to byli psi a kočky, ale také papoušci, fretky nebo poštolky.

Nejhorší to bylo na Kozině

Odchyt zvířat je mnohdy nebezpečná práce. Zvíře je většinou útočné a vyděšené. Strážník musí mít velkou dávku trpělivosti a odvahy. „Vzpomínám si na zcela vyčerpaného kokršpaněla, který ležel v Jizeře na naplavenině,“ popisuje jeden z případů strážník Zdeněk Vítek. „Musel jsem pro něho vlézt po pás do ledové vody. Kdybych ho nevytáhl, utopil by se,“ říká Vítek.
„Nikdy nezapomenu na téměř dvoumetrovou krajtu u prodejny Družstevník,“ říká strážník Robert Mašek. „Had byl mrštný a měl pořádnou sílu. Chytit jsem ho ale musel, jinak by zahynul,“ říká Mašek.
Ve vzpomínkách na nejhorší akci mají strážníci jasno. Před dvěma lety museli zasahovat v jednom z domů na Kozině, kde v otřesných hygienických podmínkách mezi odpadky žilo asi sedmdesát psů. I přes použití veškerých ochranných prostředků vyděšená zvířata čtyři strážníky pokousala.

Chytat zvířata mohou
jen specialisté

„Většina strážníků absolvovala speciální týdenní kurz na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně,“ říká tiskový mluvčí Městské policie Mladá Boleslav Ondřej Kuba- la. „K našim povinnostem pat- ří odchytávat toulavá a nebezpečná zvířata a je naším zájmem, aby proškolených strážníků bylo co nejvíc,“ dodává Kubala. Absolvent musí znát anatomii zvířat, základní právní a veterinární předpisy pro práci s odchycenými jedinci, techniku odchytu a následnou péči.
V areálu městské policie je pět kotců pro psy. Ti tam zůstávají den a pak jsou převezeni do útulku v Lysé nad Labem. „Mají výborný servis, pro zvíře si sami dojedou a mohou převážet i psa po operaci,“ říká Ondřej Kubala. Kočky se stěhují do útulku v Kozlech a exotická zvířata do místní ZOO, kterou spravuje Dům dětí a mládeže na Výstavišti.
Strážníci varují, aby lidé nesahali na nalezená zvířata. Mají raději zavolat hlídku městské policie, která má všechny prostředky pro to, aby se o zvíře kvalifikovaně postarala.