Chytré dopravní značky detekují používání telefonu v autě a varují řidiče

Chytré dopravní značky detekují používání telefonu v autě a varují řidiče

Chytré dopravní značky detekují používání telefonu v autě a varují řidiče Zdroj: VTM.cz

Chytré dopravní značky detekují používání telefonu v autě a varují řidiče
2
Fotogalerie

Manipulace s mobilním telefonem během řízení auta je nesporně riskantním počínáním. Ve snaze bojovat s používáním telefonů řidiči testují v anglickém hrabství Norfolk nový silniční systém, který varuje telefonující řidiče. Podrobnosti přinesl server Digital Trends.

Nedávná anketa ukázala, že 26 procent řidičů ve Velké Británii používá během řízení telefon, ať už k volání, komunikaci přes sociální sítě nebo posílání zpráv. Jednou z cest, jak s tímto nešvarem bojovat, má být systém, monitorující telefonování za volantem.

Základem všeho je skener, který dokáže rozpoznat rádiové signály vysílané mobilním telefonem během hovoru. Pomocí směrové antény detektor sleduje rádiové vlny vysílané z telefonů projíždějících aut a měří sílu signálu a délku aktivace. Když je zjištěn signál odpovídající hovoru, dojde k aktivaci elektronické dopravní značky, která upozorní řidiče, že by měli přestat používat mobil.

Podle společnosti Westcotec, která za stojí za celým projektem, je skener schopen rozlišit mezi rádiovými signály mobilního telefonu a signály přes Bluetooth. Vzhledem k tomu, že hovory realizované přes handsfree jsou v Británii legální, značka v takových případech varování nezobrazí.

Jako nejslabší článek celého nápadu se jeví neschopnost použité technologie rozlišit mezí tím, zda v autě telefonuje řidič, nebo spolujezdec. V některých případech tak bude značka varovat úplně zbytečně.

Stejně tak není systém schopen detekovat, pokud řidič dělá s telefonem cokoli jiného – například když píše zprávu, nebo prohlíží internetové stránky. Přitom takové jednání je výrazně větším nebezpečím, neboť při pohledu na obrazovku pochopitelně není možné sledovat provoz kolem sebe.

Bývalý policista a nynější produktový specialista Westcotec Chris Spinks doufá, že systém přesto bude sloužit jako užitečná připomínka řidičům, že by neměli používat telefon. Věří, že postupem času pomůže postupně měnit chování směrem k větší odpovědnosti.

V tuto chvíli není v plánu využívat systém k represivním opatřením, spočívajícím například v pokutování. Systém má fungovat pouze preventivně a jeho cílem je upozorňovat řidiče, že by se měli soustředit víc na cestu než na svůj mobil.

Rada hrabství však už nyní uvedla, že dalším krokem by mohlo být zaznamenávání poznávacích značek detekovaných vozidel. V současnosti jsou v Norfolku provozovány čtyři aktivní dopravní značky, v průběhu července je plánována instalace dalších.

Ve Spojeném království mohou řidiči za telefonování dostat pokutu ve výši 200 britských liber (asi 5900 Kč). Případ však může skončit i u soudu, kde výše pokuty může dosáhnout až 1000 liber (29000 Kč) a dočasným zákazem řízení. V případě, že telefon použije řidič autobusu nebo nákladního vozidla, může pokuta dosáhnout 2500 britských liber (73000 Kč).

Článek vyšel na serveru VTM >>>