Církevních svateb v Karviné přibývá

Minulý rok bylo svateb v kostele nejméně v historii. Farář tvrdí, že se to letos změní.

Když se Dana Kissová a Adam Musiolek v lednu zasnoubili, o místě, kde si řeknou své ano měli jasno. Karvinská Pisa, jak místní přezdívají křivému kostelu v Karviné-Dolech, je okouzlila při vystoupení s folklorním souborem, kde oba snoubenci působí. Za sebou mají dvě sezení s farářem a dvě s křesťanskými manžely. Vezmou se 29. srpna v pravé poledne.

„Místo i termín jsme si objednali hned po zásnubách v lednu. Musím ale říct, že jsme měli štěstí. Kdybychom se chtěli brát ve fryštátském kostele, měli bychom smůlu. Byl už obsazený jiným párem,“ popisuje první svatební přípravy ženich Adam Musiolek.

Podle něj je třeba si datum, místo, kde se obřad uskuteční a podnik pro objednat i rok dopředu. Snoubenci tím předejdou tomu, že jejich vysněný získá jiný pár.

Svatbě vždy předchází předmanželská příprava. V Karviné se skládá ze dvou částí.

První část zahrnuje tři setkání s knězem, kde se snoubenci seznamují s manželstvím z teologického pohledu. Ve druhé části se pak snoubenci čtyřikrát setkají manželskými páry, které předávají své postřehy a zkušenosti z manželského života.

První věc, na kterou se kněz snoubenců poté, co za ním s požadavkem o sňatek přijdou je, jestli jsou oba pokřtěni. Pokud je pokřtěn jen jeden z nich, není v tom problém a svatba se také může uskutečnit. „Potřebovali jsme křestní list, který nemohl být starší než tři měsíce a nechat si na úřadě potvrdit dokument s našimi základními údaji. Stáří opět nemůže přesáhnout tři měsíce,“ vyjmenovává budoucí nevěsta Dana Kissová.

V kostele se nemusí brát pouze krajně věřící

„Se snoubenkou chodíme do kostela jen na Vánoce a Velikonoce. Přesto nás toto místo láká. Když se vezmeme v kostele, bude pro nás mít manželství větší váhu. Aspoň to takto cítíme,“ pokračuje Musiolek.

Zmíněných schůzek s knězem a manželskými páry, žijícími podle křesťanských hodnot, se ale musí zúčastnit každý. „Během setkání často dostáváme nejrůznější otázky a hovoříme o životních tématech. Také se rodí pěkné vztahy mezi snoubenci a knězem, což dosvědčuje skutečnost, že se často chtějí opět setkat i po svatbě,“ těší se ze zájmu farář Daniel Vícha.

„S něčím jsme na sezeních souhlasili, s něčím ne. Je pravdou, že v dnešním světě se dává hodně na city a často lidé zapomínají na závazek. Určitá odpovědnost by mezi mužem a ženou měla být. S čím jsme příliš nesouhlasili byla otázka antikoncepce. Zúčastnění měli podle našeho mínění zastaralý pohled na věc. Chybí jim trochu moderního vědeckého poznání,“ shodují se snoubenci. V letošním roce je se předmanželských setkání účastní i dvacet párů najednou. Posledním krokem je setkání s knězem pod názvem Obřad a manželský slib, potom už církevnímu sňatku nic nebrání.

Obřad je možný i bez mše svaté

Některé páry se sice chtějí brát v kostele, ale už nechtějí, aby součástí svatby byla mše. Mnozí nevědí, že i bez ní je obřad možný. „S Přítelkyní jsme chtěli pouze obřad a nebyl v tom ze strany církve žádný problém,“ říká Musiolek.

Celkově svateb v Karviné ubývá

Církevní svatby dosáhli v loňském roce nejnižšího počtu v historii. Přestože se faráři v Karviné letos radují z dvojnásobku obřadů, materiály z matriky v Karviné vypovídají o tom, že celkový počet uzavřených manželství v Karviné, tedy těch církevních i civilních, je každým rokem nižší. V roce 2008 si své ano řeklo v Karviné 232 párů, což je pouhá třetina svateb, které se konaly roku 1990.

Civilní svatby uzavírají obyvatelé Karviné nejčastěji v obřadní síni kulturního domu, kde jsou zdarma vždy druhý a třetí pátek v měsíci. Lidé si tedy neradi připlácejí za jiné termíny a jiná místa, na zámku i jinde jsou sňatky vždycky placené.

Vedou páteční bezplatné termíny

Zájem o páteční bezplatné obřady v kulturním domě je větší než o sobotní sňatky na stejném místě. Pátky v minulých letech patřily k oblíbeným u střední generace. Trend se vrátil a také dnes je svobodní lidé využívají nejčastěji.

Magická data přilákala více párů i v Karviné. Sedmnáct snoubenců se vzalo 7. července 2007, 8. srpna 2008 to bylo osm párů. „Letošní 9. září 2009, což je středa zatím lidi nepřitahuje. Máme jen jeden požadavek. Největším magnetem jsou data sedmičková. Deváté září je v nevýhodě právě proto, že je se jedná o středu. Sňatky na příští rok budeme rezervovat až začátkem září letošního roku. Zatím ale nemáme signály, že by měl někdo zájem o 10. října 2010,“ informovala Sedmičku mluvčí města Šárka Swiderová.