Co se stane v roce 2010? Ve Varech je těžké věštit

Letopočet 2010 bude v Karlových Varech rokem voleb, basketbalového šampionátu a rozkopaných ulic. Od Staré Role až po Starou Louku.

Bistro U Věštecké koule je příjemný podnik na jedné z městských výpadovek. Člověk se v tomto lokále dobře nají a také se hodně dozví. Včera odpoledne tam Sedmička poobědvala z denního menu a někteří z redakce vypili toho dne svou čtvrtou kávu. Když jsme platili, ptali jsme se majitelky, jestli nemá strach z příštího roku. Z odlivu zákazníků. Ulici, kde podnik stojí, totiž město začne opravovat. Podobně jako nedávno Sokolovskou. Majitelka Hanka jen pokrčila rameny. „V roce 2010 si ve Varech nevyberete,“ mávla rukou. Pak nás požádala, abychom ještě chvíli vydrželi, a dýchla na křišťálovou kouli. Stala se naším zajímavým průvodcem po městských událostech nového roku.

Až za obzor. Všude bagry

„Až pominou mrazy a půda to dovolí,“ hleděla soustředěně do koule, „na několika místech ve městě se znovu objeví dělníci a těžké stroje. Třeba na Rolavě.“
Zdejší sportovní areál město rozšiřuje. In-line dráhu prodlouží kolem hřišť a postaví most přes hlavní cestu, aby bruslaři nevráželi do chodců. „Vidím také širší pláže, nové zázemí pro návštěvníky i objekt pro záchranáře. Než začne léto, bude na Rolavě hotovo,“ setřela si Hanka pot z čela.
To samé však neřekla o lázeňském centru. „Byl tady na jídle majitel jednoho z obchodů na Staré Louce. Říkal, že tamní obchodníci sepsali petici proti způsobu rekonstrukce pěší zóny. Tady ale vidím, že platná jim nebude,“ věštila Hanka s tím, že Stará Louka a Tržiště zůstanou rozkopané až do konce nastupujícího roku.
A protože Sedmičku její předpověď zaujala, objednali jsme si další kávu. I díky tomu jsme se dozvěděli, že z nově upravené Staré Louky se zaradují například vozíčkáři, protože z tamních chodníků zmizí obrubníky. Zajímavým prvkem prý budou vodotrysky, které vyhřeznou ze dna řeky Teplé.
„A co nás čeká dál?“ ptali jsme se Hanky. Ta dlouze potáhla z cigarety a pokračovala.

Výpadovka? Nový bulvár

Uvedla, že v meandru Ohře vzniknou nové pěšiny a stezky, které propojí krajinu s cyklostezkami ve městě. A že tři sta milionů korun spolyká výstavba plaveckého bazénu u KV Arény. „Magistrát mu říká centrum vodních sportů,“ soustředila se Hanka. Bazén bude dlouhý pětadvacet metrů. Vedle něj vyroste parkoviště a lávka přes Západní ulici. Stavbaři dílo dokončí v září roku 2011.
„No, a můžeš nám říct, jestli a kdo se na tom napakuje? To lidi zajímá,“ ozval se kdosi z potemnělého rohu bistra. Chlápek v modrém kulichu a černé péřové bundě tam usrkával nudlovou polévku.
Jeho otázka prolétla zakouřeným lokálem jako šíp. I nás odpověď zajímala, ale vědma žádnou nedala. Hořce se usmála, jako by věděla své, přesto pokrčila rameny. Koule mlčela.
Řekla alespoň, že na podzim bagry rozryjí ulici Závodu míru ve Staré Roli. Z výpadovky zatížené hustou dopravou se stane městský bulvár, prý podobný nové Sokolovské ulici. Díky eurům z Bruselu začne oprava panelového sídliště ve Staré Roli, a také opravy ulic Vítězná, Drahomířina a Mattoniho nábřeží.
Po těchto slovech se Hanka odmlčela a nalila panáka ruské vodky hostovi, který se posadil o dva stoly dál. Když se k nám vrátila, obraz v křišťálové kouli téměř zmizel. Z rozostřených obrysů budoucnosti najednou přečetla jen málo. A tak jsme se nedozvěděli, jestli skutečně začne rekonstrukce Národního domu či výstavba nového nemocničního pavilonu. Prý možná, snad.
Majitelka bistra znovu dýchla na kouli. Avšak dřív, než prozradila, kde a jaký bagr vidí dál, zastavili jsme ji. „Raději nám pověz, co nového přinese nový rok v kultuře? A co sport? Zahraje si hokejová Energie po mistrovské euforii baráž o záchranu v extralize?“ ptali jsme se.

Šampionát a festivaly

Hanka rozměnila taxikáři, obsloužila dvě mladé holky a pak nám odpověděla. Největší české lázeňské město bude na podzim hlavním pořadatelem basketbalového mistrovství světa žen. Zápasy základních skupin se sice uskuteční v Brně a Ostravě, ale boje o titul světových šampionek se odehrají v Karlových Varech. „A to bude největší sportovní událost v KV Aréně nového roku,“ zasípala vědma, podle které karlovarští hokejisté z extraligy nesestoupí. „Zase přijdou lepší časy,“ vzkázala hokejovým fanouškům. A napila se koly.
V oblasti kultury však lidé nemají čekat žádná překvapení. Desítky nablýskaných limuzín opět přivezou do města horkých pramenů filmové hvězdy poněkud za zenitem největší slávy, fanoušci ale zase uvidí nejnovější intelektuální hity a Jiří Bartoška v lázeňském centru plném turistů vykouří další stovky cigaret. Dalšími akcemi budou Karlovarské kulturní léto, Tourfilm a jiné festivaly. „Studentských filmů, jazzový či folklorní. A ještě mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka,“ vyjmenovala očekávané události. Jak ještě dodala, v únoru se v KV Aréně uskuteční taneční představení Lord of the Dance.

MHD a voda zdraží

„A co naše peněženky?“ naléhali jsme, i když jsme viděli, že věštba ji začíná zmáhat. Její odpověď nás zklamala. Oproti minulému roku totiž lidé ve Varech prakticky nic neušetří. Ceny plynu a elektřiny sice velmi mírně klesnou, na druhou stranu porostou ceny vodného a stočného. A na vzestupu jsou také ceny jízdného v městské hromadné dopravě. Výsledek? Z peněženek vydáme zhruba stejně jako v roce 2009.
Například přímo u řidiče v autobusech MHD zaplatí lidé za jízdenku pětadvacet místo dvaceti korun. A základní jízdné podražilo ze šestnácti na osmnáct korun. Lidí nad sedmdesát let věku, dětí ani držitelů stříbrných či zlatých plaket Jana Jánského se ale zdražení cen jízdného netýká. „Základní jízdné je však od této chvíle po Praze nejdražší v zemi,“ prozradila Hanka. A pokračovala. Úspora za elektřinu od společnosti ČEZ bude minimální. Křišťálová koule začala ukazovat neuvěřitelné detaily ze strategie ČEZu. „Spotřebuje-li domácnost ročně 2200 kWh elektřiny, zaplatí za ni v novém roce přibližně 11 528 Kč. Oproti předchozímu roku tak ušetří asi 229 korun,“ viděla věštkyně. A študák, který právě vešel dovnitř, se rozesmál.
Objednali jsme si vodu. A protože už nás tlačil čas a zároveň jsme se nechtěli utopit v moři čísel, zeptali jsme se ještě, jestli v roce 2010 zlevní ve městě byty a pozemky. „Měly by,“ znejistěla s tím, že obraz v kouli slábne. K našemu překvapení to však chlap, který seděl v rohu u okna, potvrdil. „Ve Varech jsou stovky bytů, které nikdo nechce. A problémem jsou i stovky pozemků pro výstavbu domů. Jsou cenově přemrštěné, navíc nabídka převyšuje poptávku. Předpokládám, že převis nabídky vyvolá další pokles cen. Co se ale stane s drahými byty, to si nedokážu představit. Obecně řečeno, bude se obchodovat jen v reálných cenách, tedy výrazně nižších než v letech 2008 a 2009,“ řekl muž. Byl to Ivan Žikeš, majitel realitní agentury.

Jak dopadnou volby?

„A jak dopadnou podzimní volby do městského zastupitelstva?“ zeptali jsme se ještě, když jsme platili a nemotorně se navlékali do zimních bund. Hanka už ale věšteckou kouli uklidila. „O tom rozhodnou voliči. A ti už mají dost možná plné zuby prospěchářské koalice, která nyní magistrát ovládá. Ale před volbami se politici budou chtít zalíbit, a tak mají opět šanci,“ usmála se. A než se za námi zavřely dveře, poučila nás. „Pamatujte si jedno: předvídání budoucnosti v Karlových Varech je vždy nejisté.“