Colliers: Rekordní růst nájmů maloobchodních prostor

Nejžádanější globální maloobchodní prostory nadále vykazují meziroční prudký růst nájemného, a to navzdory pokračující hospodářské nejistotě. Vyplývá to ze zprávy, kterou vydalo oddělení maloobchodních služeb Colliers International. Zpráva "Nejdůležitější údaje o globálním maloobchodu – léto 2012" se detailně zaměřuje na globální trendy a ukazatele výkonnosti maloobchodního trhu.

Klíčové závěry z průzkumu Colliers jsou:

• Meziročně vyšší nájemné: Šetření Colliers ukázalo, že ze 129 dotazovaných předních maloobchodních lokalit 51 vykázalo v meziročním srovnání vyšší nájemné, u 49 stagnovalo a u 24 pokleslo (u 5 míst chyběly srovnatelné údaje).

• Velká konkurence mezi předními lokalitami: Pátá Avenue v New Yorku si podle průzkumu Colliers udržela první místo jako nejdražší maloobchodní ulice na světě. Do Top 10 dále patří Madison Avenue, tři ulice/čtvrti v Hong Kongu, stejně tak ty nejlepší maloobchodní místa v Londýně, Paříži, Curychu, Miláně a Sydney.

• Globální zpomalení: Nejlepší nákupní lokality se silnými základy zůstaly obecně odolnější, ale aktuální oslabení spotřebitelské poptávky ze strany bohatých zákazníků již začalo dopadat na tržby maloobchodníků a vše napovídá tomu, že v příštím roce dojde k jejich mírnějšímu růstu.

Ann Natunewicz, Národní ředitelka průzkumu trhu pro oddělení maloobchodních služeb Colliers International a hlavní autor zprávy, vysvětluje: „Z regionálního hlediska mají ulice v lokalitách, které vstoupily na trh v letech 2007-08, lepší ekonomickou pozici – Austrálie, Kanada a některé části východní Evropy zaznamenaly vyšší procento stagnujícího až vyššího nájemného, než ty trhy, které se s recesí vyrovnávaly pomaleji. Budeme tyto oblasti úzce sledovat, protože představují jedny z nejatraktivnějších destinací pro firmy uvažující o expanzi a investory hledající výnosy. I tyto lokality jsou však vystaveny oslabující spotřebitelské poptávce a pronikání e-commerce.“

Nedostatek vhodných a kvalitních maloobchodních prostor v nejvyhledávanějších obchodních ulicích je celosvětový problém. „Co se týká trendů do budoucna, vidíme jako nutnost, aby developeři v příštích letech zrenovovali a revitalizovali zastaralé i stávající prostory,“ říká Natunewicz. „Na několika prestižních ulicích, zejména v Číně a v regionu EMEA (Evropa, Středním Východ a Afrika) zaznamenáváme, že poptávka po maloobchodních prostorách převyšuje nabídku.“

Závěry této zprávy jsou založeny na výsledcích ročního průzkumu Colliers – Nejdůležitější údaje o globálním maloobchodu (duben 2012). Na obsahu zprávy se podílejí makléři a výzkumné týmy Colliers po celém světě, kteří poskytují data o trhu, komentují maloobchodní podmínky a přispívají odbornými názory na to, jak se bude trh vyvíjet v následujícím roce pro spotřebitele, maloobchodníky, pronajímatele a investory.