Comeback Malého Mozarta. Vydrží?

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický se po letech dostává do skvělé formy. V Arsenalu má důvěru a pravidelně hraje.

Stále platí za jeden z největších talentů českého fotbalu. Tomáši Rosickému kdekdo už před dvanácti lety předpovídal hvězdnou budoucnost. Častá zranění však jeho kariéru hodně brzdila a v posledních letech to vypadalo spíš na odchod z jednoho z nejlepších klubů světa, londýnského Arsenalu, do nějakého méně prestižního působiště. Jenže v posledních týdnech nabral kapitán české reprezentace druhý dech. V dresu Arsenalu zase udivuje Anglii svým fotbalovým myšlením a z náhradníka je najednou platným článkem na hřišti.

A to je skvělá zpráva pro české fanoušky. Mistrovství Evropy začíná už za dva měsíce a skvělá forma českého kapitána je velkým příslibem. Nic lepšího si reprezentační kouč Michal Bílek nemohl přát. Na tom, v jakém stavu bude motor záložní řady, totiž budou stát šance celého mužstva.

Z Londýna ne!

Před pár měsíci to vypadalo, že Rosický z Arsenalu po sezoně odejde. Spekulovalo se o zájmu klubů z Německa, Ruska i Číny. Jednatřicetiletý Čech ale na změnu klubových barev nepomýšlel. „Chci toho ještě hodně dokázat v Arsenalu. Nechtěl bych odejít jen proto, abych někde víc hrál,“ pronesl tehdy Rosický.

Na jaře však dostal šanci, několikrát za sebou se objevil v základní sestavě. A spolu s Robinem van Persiem a Theo Walcottem patří k nejuvětším ofenzivním zbraním Arsenalu. „Je skvělý. Dokazuje, že stále má na to, aby patřil k nejlepším hráčům na světě,“ chválil Rosického po povedeném představení proti AC Milán v osmifinále Ligy mistrů trenér Arsene Wenger.

Zdá se, že chudá léta jsou zapomenuta. Vedení londýnského klubu totiž po povedených zápasech přispěchalo s novou smlouvou. A český záložník se Arsenalu upsal na další dva roky, tedy až do léta 2014. „Snažím se odvádět co nejlepší výkon. A také jsem rád, že hraju tak často. Když jsem nastupoval jen jednou za čas, nebylo to pro mě úplně jednoduché,“ řekl Rosický pro internetové stránky Arsenalu.

A co stojí za zázračným zmrtvýchvstání a skvělými výkony? Je to prosté. Zdraví. Tomáš Rosický je po dlouhé době zcela fit a to je znát i na hřišti. Ještě před časem přitom reálně hrozilo, že bude muset Malý Mozart, jak mu fanoušci přezdívají, ukončit kariéru. Zranění podkolenní šlachy jej nakonec vyřadilo ze hry na rok a půl.

Čeští fanoušci se modlí, aby Rosickému forma vydržela až do evropského šampionátu. Ten začíná v Polsku a na Ukrajině na začátku června a český tým se v základní skupině střetne s Ruskem, Řeckem a domácími Poláky.

Pro Rosického to bude už čtvrtá velká akce. Poprvé se na evropský šampionát dostal už v devatenácti. V roce 2000 odcestoval s týmem trenéra Jozefa Chovance do Belgie a Nizozemí. V nabité záloze, kde působily takové hvězdy jako Patrik Berger nebo Karel Poborský, se ale ke slovu příliš nedostal. A český tým vypadl už v základní skupině.

Bronz z Portugalska

O čtyři roky později už to byla v podání Rosického i celého týmu úplně jiná písnička. Špílmachr měl za sebou čtyřleté zkušenosti z bundesligového Dortmundu a trenér reprezentace Karel Brückner dokázal jeho schopností dokonale využít i v reprezentaci. Společně s Nedvědem, Poborským a Galáskem vytvořili nejlepší záložní řadu Eura 2004 v Portugalsku. Gólově se sice Rosický na turnaji neprosadil, ale měl lví podíl na konečném třetím místě pro český tým.

V roce 2006 se Češi probojovali dokonce na mistrovství světa a právě Rosický v baráži proti Norům vstřelil rozhodující gól. A hned první zápas na světovém šampionátu byl asi jeho nejpovedenějším v reprezentačním dresu. Proti USA vstřelil dva nádherné góly. „Takhle pálí nová posila Arsenalu. Trenér Wenger ukázal, že má čich na talenty,“ psala tehdy média v Anglii. Rosický už totiž před šampionátem podepsal smlouvu s londýnským klubem.

V něm začal také famózně. Hned v prvním startu v Lize mistrů se trefil do sítě Hamburku, dvěma góly pokořil i Liverpool. Ale pak jakoby se pohádka začala zamotávat. Vyvrcholením trablů bylo zranění podkolenní šlachy, kvůli kterému zmeškal i evropský šampionát v roce 2008 a českému týmu citelně chyběl.

Teď možná přišel čas velkého zúčtování. Nejen v Arsenalu, ale i na reprezentačním poli. Jestli Malému Mozartovivydrží forma, mají se čeští fandové na co těšit.

ROSICKÝ V REPREZENTACI

• Poprvé za národní tým nastoupil v 19 letech. V březnu 2000 si zahrál proti Irsku.
• První gól dal v kvalifikaci na mistrovství světa do sítě Bulharska 6. října 2001. Ve stejném zápase přidal i další trefu.
• Dva góly si připsal i v přátelském zápase proti Slovensku a na mistrovství světa proti USA.
• Od roku 2006 je kapitánem. Za nároďák sehrál 85 zápasů a vstřelil 20 branek.