Čtvrtina českých Víchů je z Opavy. Ve městě porazili i Nováky

Nejčastější příjmení obyvatel Opavy? Vícha, Novák a Pavelek.

Když se Světlana Víchová vdala, netušila, že získala nejčastější opavské příjmení. Poznala to záhy. V práci i v soukromém životě se setkala se spoustou lidí, kteří se jmenovali stejně. Když si pak její bratr našel současnou partnerku, ani ji nepřekvapilo, že se jmenovala také Víchová.
„Je to zajímavá náhoda, když si sourozenci najdou partnery, kteří mají stejné příjmení. Ale Víchů je tady opravdu hodně,“ okomentovala Víchová.
Naopak třeba Daniel Gottwald si může být jistý, že kromě několika příbuzných v Opavě stejné příjmení zde nikdo nemá. „Zatím jsem nepotkal nikoho, kdo by se jmenoval jako já. Ani ve škole, ani mezi známými nebo v práci,“ říká Gottwald, kterému ve škole přezdívali Gotes a lidé se jej často ptají, jestli není spřízněný s prvním komunistickým prezidentem.
Podobnou výjimkou je také příjmení, které nosí Miroslav Demele. V Opavě jsou jen tři, on, jeho bratr a vnuk. „Dědeček byl Němec, takže je to jméno možná německého, možná švédského původu,“ uvažuje Demele.

Bašta Víchů

Opavané jsou žebříčkem četnosti příjmení v republice výjimeční. Podle statistik ministerstva vnitra je Opavsko baštou Víchů. V celé republice jich žije 2170. Z toho zhruba polovina v Moravskoslezském kraji, kde jsou však Víchovi v žebříčku příjmení až ve čtvrté desítce. A více než polovina moravskoslezských Víchů, konkrétně 602, má bydliště v Opavě a nejbližším okolí. V Opavě tak bydlí více než čtvrtina všech českých Víchů. Naopak třeba v Jihočeském kraji Víchovi téměř nejsou, podle statistik tam žije jen dvacítka lidí tohoto příjmení. „U příjmení se může stát, že se na malém území může na přední místo dostat i příjmení, které v republice nepatří mezi nejčastější. Zvlášť když výběr omezíme jen na jedno město,“ říká Robert Šindler z odboru tisku a public relations ministerstva vnitra.
A je tomu i naopak. Příjmení, která jsou v republice častá, v Opavě zabírají nižší příčky. Horákovi jsou v kraji v první desítce, v Opavě až ve čtvrté. Svobodovi, kteří v kraji patří mezi nejčastější příjmení, v Opavě skončili až v šesté desítce. Příjmení jako Novák či Konečný jsou pak klasikou v Opavě i v celé České republice.
Celkem Opavané nosí přibližně 850 nejrůznějších příjmení. Řada z nich se pyšní stejným přízviskem jako české celebrity. V Opavě žije jeden Topolánek, dvě Zagorové, tři Husákové, pět Svěráků a jednadvacet Krausů.
Podle vedoucí oddělení evidence obyvatel Lenky Ausficírové jsou Opavané se svými příjmeními spokojení a měnit si je nechávají výjimečně.
„Příjmení si mění ženy po rozvodu, když se vracejí ke svému dívčímu. Jiné změny příjmení jsou v Opavě výjimkou,“ říká Ausficírová.
Psycholog Tomáš Kvarda říká, že vztah k příjmení se lidem formuje zhruba od šesti let. „Malé dítě vnímá své příjmení jako součást sebe. Teprve až jde do školky a do školy, tvarují jeho vztah k příjmení i reakce okolí,“ říká Kvarda.