Den horníků s buchtou pro sirotky

Karviná v sobotu ožije hornickými slavnostmi. Letos pěkně voňavými. Buchty na téma Sedmička přinesou radost sirotkům.

Buchty budou vonět i pomáhat. V sobotu se v Karviné konají Hornické slavnosti tří karvinských dolů Darkov, Karviná a ČSM, na kterých si zasoutěží karvinské pekařky a pekaři amatéři v soutěži Oslaďte život dětem, nad kterou převzal patronát týdeník Sedmička.
Téma pečení je dané. Buchta musí symbolizovat sedmičku. Co si pod tím pekaři a pekařky představí, si musí rozhodnout sami.

Peníze z prodeje buchet získají sirotci

Pekařské výtvory budou přijímány od deseti hodin dopoledne do půl druhé odpoledne v klubu Agape, nedaleko pošty. Dobrovolníci je pak prodají návštěvníkům akce. Nejlepší výtvory Sedmička odmění a zveřejní.
Peníze získané z prodeje buchet získá občanské sdružení svatá Barbora. To pomáhá dětem, kterým při důlním neštěstí zahynul tatínek. „V evidenci máme přes sto dvacet kluků a holek, kteří při práci pod zemí ztratili tatínka. Většina z nich je z Karvinska a Ostravska. Pečujeme ale také o polské a několik slovenských dětí,“ upřesnil předseda sdružení Vladislav Sobol. Sdružení Barborka tyto rodiny podporuje hlavně finančně. Platí dětem kroužky, školní pomůcky nebo vysokoškolské koleje.

Přijedou Monkey Business i Olympic

Ti, kdo péct buchty nebudou, zkrátka určitě nepřijdou. Všichni si užijí při pestrém programu Hornických slavností. Slavnosti začnou v pravé poledne mší ve fryštátském kostele, která bude vzpomínkou na všechny oběti náročného hornického povolání. Oslavy se letos konají netradičně na dvou scénách. V amfiteátru letního kina se představí se taneční a divadelní a soubory. Na druhém pódiu, které vyroste na louce za dětským koutkem, vystoupí například kapely Horkýže slíže, Monkey Business a Olympic.