DiCapriův oscarový sen je opět blíž realitě

DiCapriův oscarový sen je opět blíž realitě

DiCapriův oscarový sen je opět blíž realitě Zdroj: reuters

Slavný herec dostal za výkon ve filmu Revenant cenu Americké herecké asociace. Za více než 20 let existence výročních cen SAG se členové profesního uskupení netrefili pouze čtyřikrát.

Již podvaadvacáté se letos udílely ceny Americké herecké asociace. Ty jsou nejspolehlivějším ukazatelem šancí jednotlivých herců před blížícím se rozdílením Oscarů.

Nejlepší herec: Leonardo DiCaprio

Letošní klání mělo pikantní příchuť především pro Leonarda DiCapria, který je nejznámějším čekatelem na cenu americké filmové akademie a Oscar mu již několikrát unikl na poslední chvíli. Ceny SAG však právě hrdinovi snímku Revenant Zmrtvýchvstání nadělily skvělou zprávu: DiCaprio získal cenu SAG pro nejlepšího herce v hlavní roli, což znamená, že Oscara dostane téměř určitě.

„Stojíme na ramenou titánů,“ prohlásil DiCaprio při přebírání ceny a poděkoval ostatním hercům. Potvrdilo se tak pravidlo, že herci stejně jako členové americké filmové akademie udílející Oscary preferují role, u nichž herec musí projít výraznou fyzickou transformací a také se musí nechat vystavovat fyzicky náročným podmínkám při natáčení.

Ve 22leté historii udílení cen herecké asociace se stalo jen čtyřikrát, že jejich vítěz v hlavní mužské kategorii nezískal Oscara.

Naposledy to navíc bylo v roce 2003, kdy cenu SAG získal Johnny Depp za Piráty z Karibiku, ale Oscara si vysloužil Sean Penn za Tajemnou řeku.

Nejlepší herečka: Brie Larsonová

DiCapriovo vítězství nebylo velkým překvapením, totéž platí také pro Brie Larsonovou za výkon ve snímku Room. Šestadvacetiletá herečka patřila nejpozději od vyhlášení oscarových nominací a udílení Zlatých glóbů k největším favoritkám na většinu výročních hereckých cen. „Tato role mě naučila, co znamená láska k dítěti,“ prohlásila pravděpodobná vítězka Oscara. Herecká asociace v hlavní ženské roli se však mýlí častěji než u mužských kolegů – jiná herečka dostala Oscara hned šestkrát, naposledy v roce 2011.

Nejlepší herecký tým: Spotlight

Zajímavější boj se odehrál v hlavní filmové kategorii – pro nejlepší herecký tým roku. V nevyzpytatelné kategorii bojovala zvučná jména ve velmi úspěšných a populárních filmech včetně oscarových kandidátů Spotlight, Sázka na nejistotu či herecky mimořádných filmů (Trumbo, Straight Outta Compton a Beast of No Nation). Nakonec zvítězil ansámbl z novinářského dramatu Spotlight, které tím znovu posílilo šance na úspěch v hlavní oscarové kategorii pro film roku.

Černobílý spor

Při předávání cen herecké asociace se často projevily aktuální rasové spory v Hollywoodu. Problém znovu otevřely vítězové televizních kategorií, kterými byli často černošští herci a herečky. Například Idris Elba při přebírání ceny za minisérii Luther prohlásil: „Vítejte v diverzifikovaném světě televize.“ Elba navíc získal také cenu za nejlepší vedlejší mužský výkon ve filmu Beast of No Nation.

Ženskou herečkou roku v minisérii či televizním filmu se rovněž stala Afroameričanka – Queen Latifah získala cenu za televizní film Bessie. Velký večer prožila také internetová videopůjčovna Netflix, jejíž seriály House of Cards a Orange is the New Black získaly hned několik ocenění.