Dřív se turistice smál. Teď chodí Poborský s batohem na výlety

Sedm radostí bývalého fotbalisty Karla Poborského se točí kolem sportu a rodiny. Obojí hraje velkou roli v jeho životě.

Ani po konci bohaté kariéry Karel Poborský fotbalový stadion neopustil. Dřív mířil do hráčské kabiny. Dnes většinou končí v kanceláři. I z ní má stále výhled na zelený trávník. Z osmatřicetiletého záložníka je funkcionář. Řídí budějovický klub a zastává funkci ve výkonném výboru fotbalového svazu.

1. Sport

Je celým mým životem a ovlivňuje i moji rodinu. Její život byl jasně spjatý s fotbalem. Hodně jsme cestovali, často se stěhovali. Naučili jsme se díky tomu jazyky, viděli různé kultury. Byla spousta pozitiv. Dnes se s odstupem času do těchto zemí vracíme a poznáváme je jako turisté. Vidíme věci, které jsme předtím neviděli, což je zajímavá konfrontace. Dnes už fotbal skoro vůbec nehraju. Užívám si tenis, golf, hokej, s rodinou jezdíme na kolech.

2. Rodina

Rodina mě vždycky podržela. Zvlášť v zahraničí jsme nezažívali jen příjemné chvilky a o rodinu jsem se vždycky mohl opřít. Manželka, i když to chlapi moc neříkají, je doma hybnou silou, která rodinu organizovala a držela pohromadě. Dělala vždycky všechno pro to, abych mohl hrát jen fotbal. Za to jí musím poděkovat.

3. Štěstí na lidi

Musím říct, že jsem ho měl vždycky. Daří se mi lidi odhadnout a rozpoznat na první pohled. Potkal jsem i v cizině spoustu kamarádů a známých, bez kterých bych svojí kariérou nikdy nemohl projít.

4. Optimismus

V naší rodině se snažíme optimismus držet a docela se to daří. Nemá cenu přemýšlet nad věcmi, které nejdou zvrátit, nefungují a které neumíme ovlivnit. Je lepší se podobným věcem vyhýbat a žít si svůj život nejlépe, jak to jde.

5. Hory

Asi nejraději máme s rodinou hory. Než abychom jeli v zimě k moři, raději pojedeme lyžovat. Máme hodně projeté Rakousko. Našli jsme si tam i zázemí a kamarády. Je to odreagování. Jezdíme tam také v létě na pěší tůry. Dřív jsem se podobným aktivitám dokonce smál, přišlo mi to bez zátěže a adrenalinu. Ale dneska se mi líbí, když jedeme do hor, vezmeme si baťoh a koupeme se v jezerech.

6. Pes

Dalším členem rodiny je šestapůlletá fenka hovawarta Cindy. Má své jasné místo v rodině. Vždycky jsem chtěl, až se po kariéře usadím, mít doma psa. Cindy je pro mě další dítě a světlý bod.

7. Dynamo

Dynamo je klub, ve kterém jsem začínal i končil. Mám v něm majetkový podíl a teď ho řídím. Vidím díky tomu sport z druhé strany, než jsem ho vnímal jako hráč. Je to pro mě zajímavé, hodně mě to baví a přináší mi to uspokojení. Cítím se úplně využitý. Troufám si odhadnout, že to pro mě je jedno z nejlepších zaměstnání, jaké jsem mohl najít.