DTZ: Nákup komerčních nemovitostí v Česku klesne na miliardu eur

Investoři v Česku v letošním roce nakoupí komerční nemovitosti přibližně za jednu miliardu eur (asi 25 miliard korun), přičemž loni tyto obchody činily zhruba 2,2 miliardy eur. V prvních šesti měsících letos byly uzavřeny transakce v celkové hodnotě 179 milionů eur, uvádí nejčerstvější zpráva mezinárodní poradenské společnosti DTZ.

Většina investorů se podle DTZ v prvním pololetí letošního roku soustředila zejména na výběr a hodnocení vytipovaných nemovitostí. „Kolem kvalitních komerčních budov, zejména těch pražských, krouží poměrně vysoký počet zájemců. V pokročilé fázi jednání jsou transakce s odhadovanou hodnotou 400 až 500 milionů eur,“ říká vedoucí investičního oddělení DTZ Ryan Wray. Důkazem silnějšího 2. pololetí 2012 je nedávný prodej administrativní budovy City Tower v Praze 4 za zhruba 100 milionů eur.

Investoři se v uplynulých šesti měsících museli vyrovnat se složitějším přístupem k bankovnímu financování akvizic. Tato situace vede k delšímu vyjednávání a oddaluje završení obchodů. Konzervativnější přístup bank vyplývá z nejisté prognózy globálního ekonomického vývoje (eurozónu nevyjímaje), ale přispívají k němu rovněž nová regulatorní opatření finančních trhů EU, zejména pak Basel III. „Není proto příliš překvapivé, že největší transakce v letošním prvním pololetí provedly poměrně neznámé skupiny investorů. Stalo se tak většinou mimo rámec standardních parametrů na tuzemském investičním trhu. Šlo o L88 na Hagiboru, kdy sídlo Svobodné Evropy prodávalo Orco, dále nákup portfolia skupiny Carpathian společností BlueHouse Capital nebo akvizici objektu City Centrum v Českých Budějovicích domácí firmou,“ dodává Wray.

Nejvyšší výnosy u kanceláří v prvním pololetí letošního roku dosáhly 6,25 %. U skladů a výrobních nemovitostí se zajištěným nájmem výnosy zůstávají stabilní – 8,00 %. U maloobchodních nemovitostí (high streets i obchodní centra) je výnos též stabilní – 6,25 %. DTZ nadále předpokládá stabilitu yieldů ve všech segmentech.