Dvě rarity: nejdelší a nejkratší lanovka

V Ústeckém kraji jsou dvě lanovky s českými a evropským nej .

Jedna je dlouhá a stará, druhá krátká a mladá. A obě jsou unikátní. Ústecký kraj se může pochlubit dvěma zajímavými lanovými drahami. Bez zastávky nejdelší ve střední Evropě a nejstarší v Čechách je sedačková lanovka na Komáří vížku. Druhá, 336 metrů dlouhá kabinová lanová dráha, vede z Obchodního centra Forum na zámeček Větruše a zpět. V Česku je nejkratší a hodně mladá. Do konce letošního roku vozí lidi zkušebně.
„Podle střízlivého odhadu jsme čekali například během prázdninových měsíců kolem šedesáti tisíc cestujících a nakonec jsme jich napočítali 92 988,“ říká náčelník lanové dráhy na Větruši Václav Müller. Ten, kdo vyjede na Větruši, má několik možností, jakým směrem dál pokračovat. Zda se vydat k Vrkoči, asi čtyři kilometry vzdálenému skalnímu útvaru, a pokračovat až do Dolních Zálezel, nebo přejít přes střekovská zdymadla, která patří mezi chráněné technické památky, na hrad Střekov. Ten inspiroval básníka Karla Hynka Máchu nebo skladatele Richarda Wagnera.
Pokud zvolí druhou variantu, může vystoupat na rozhlednu Střekovská vyhlídka a podívat se z výšky 284 metry na město Ústí z druhého břehu. Výchozí Větruši, na kterou ho vyvezla lanovka, bude mít před sebou.

Čtvrt hodiny na sedačce

Výhled na České středohoří včetně Milešovky se nabízí z Komáří vížky na Teplicku. Při dobré viditelnosti je poznat památnou horu Říp nebo Bezděz na Českolipsku. Dokonce lze spatřit Krkonoše.
Na vrchol hory Kněžiště s nejstarší rozhlednou Krušných hor Komáří vížkou vede sedačková lanovka z Krupky Bohosudova. Nejstarší v Čechách a nejdelší lanovka bez zastávky ve střední Evropě vůbec. Měří 2348 metrů a překonává 482 výškových metrů. Jízda trvá čtvrt hodiny. V létě ji využívají cyklisté, v zimě lyžaři. Nahoru lze dojet i autem. Kolem Komáří vížky jsou turistické a cyklistické trasy, lyžaři můžou využít areál s vleky a sjezdovkami. Běžecké trati navazují na Krušnohorské bílé stopy.
V Krupce pak mohou turisté poznat staré hornické město a asi nejstarší naleziště cínové rudy ve střední Evropě.

PO LANĚ K OBLAKŮM

Lanovka na Větruši

Měří 336 metrů, překonává převýšení 50 metrů.
Jezdí denně kromě každého prvního pondělí v měsíci od 8.00 do 22.00 každých patnáct minut.
Jedna jízda stojí 15 korun, od prosince bude stát 18 korun.

Lanovka na Komáří vížku

Měří 2348 metrů, překonává převýšení 482 metry.
Provoz je celoroční, 1. ledna a 31. prosince jede, pokud se sejde alespoň pět lidí.
Provozní doba: od 1. října do 31. března od 8.30 do 16.30.
Ceník pro sezonu 2011: jednosměrná jízdenka pro dospělého stojí 80 Kč, zpáteční 150 Kč, pro dítě 50 Kč a zpáteční 100 Kč