E.ON a Samsung SDI budou spolupracovat na bateriích

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Anna Vackova

Německá energetická společnost E.ON a jihokorejská Samsung SDI se předběžně dohodly na spolupráci v oblasti uchovávání energie. Cílem je získat výhodu z očekávaného prudkého růstu poptávky po bateriích. Součástí dohody je i budování projektů ve Spojených státech, Německu, Británii a České republice, uvádí se bez bližších podrobností v dnešním sdělení obou firem.

Firmy podepsaly předběžnou dohodu o spolupráci, která zahrnuje rozvoj ekonomicky výhodných řešení skladování energie a rozvoj případných podnikatelských modelů pro použití lithium-iontových baterií ve vybraných regionech a trzích, uvedl E.ON. Zaměřit se chtějí zejména na řešení pro stabilitu rozvodné sítě, pro průmyslové zákazníky a přidružené energetické systémy.

Samsung SDI v současnosti dodává baterie automobilkám BMW a Audi. Letos se firma dohodla na koupi akumulátorové divize od kanadské společnosti Magna International. Tradiční elektrárenské skupiny se v poslední době stále více snaží vydělat peníze na systémech, které by pomohly zákazníkům spotřebovávat méně energie a naopak ji více ukládat. Doufají, že tato oblast se stane novým zdrojem příjmů po ukončení konvenční produkce energie z fosilních paliv, uvedla agentura Reuters.

K těmto plánům v dubnu výrazně přispěl spoluzakladatel a generální ředitel firmy na výrobu elektrických vozů Tesla Motors Elon Musk, který představil systém pro domácnosti Powerwall. To jsou baterie pro uskladnění energie ze solárních elektráren, které mohou sloužit i jako záloha pro případ výpadků elektrické energie.

Žaluda dostal na své baterie miliony z Bruselu