EBay zvažuje propuštění deseti procent zaměstnanců

Prodejní portál eBay.

Prodejní portál eBay. Zdroj: CTK

Internetová aukční síň eBay uvažuje o snížení počtu zaměstnanců zhruba o 3000, což představuje téměř deset procent celkové pracovní síly. Propuštění by se uskutečnilo na počátku příštího roku.

EBay již v září oznámila, že vyčlení svou rychle rostoucí divizi elektronických plateb PayPal do samostatné firmy, jejíž akcie se budou obchodovat na burze. Oddělení by mělo nastat ve druhé polovině příštího roku, uvedl na svých internetových stránkách The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje.

Propouštění by mělo ovlivnit především zaměstnance hlavní divize, internetového trhu, a je zřejmě součástí přípravy eBay na to, že bude samostatnou firmou a případně atraktivním cílem k převzetí. Tržní divize zahrnuje stránky eBay.com a StubHub a je ziskovější než PayPal, roste však pomaleji a ohrožuje jí konkurence, včetně firem Amazon.com Inc. a Alibaba Group Holding Ltd.

Kandidát na převzetí

Podle analytiků bude nezávislá eBay kandidátem na převzetí. Snížení počtu zaměstnanců pomůže firmě snížit provozní náklady, které jsou důležitým měřítkem při převzetí. Provozní náklady firmy za devět měsíců letošního roku stouply o 14 procent na 6,4 miliardy dolarů (141,5 miliardy korun), což je zhruba polovina celkových příjmů. Mluvčí společnosti se k plánům na propouštění odmítl vyjádřit.

Na konci loňského roku měla eBay 33 500 zaměstnanců rozdělených zhruba rovnoměrně mezi tržní divizi a PayPal. Zdroj dodal, že firma stále zvažuje všechny možnosti a mohla by plány ještě upravit.