Erika Partyková: I malá změna outfitu dokáže velké věci

Erika Partyková

Erika Partyková Zdroj: Lubo Hrtus

Dříve se věnovala modelingu, dnes stojí na druhém břehu. Erika Partyková se stylingu věnuje již 12 let. O Češích říká, že obecně neradi experimentují a chybí jim smysl pro detail a nápaditost. A právě kreativitu a osobní styl jim pomáhá nalézt.

* E15: Jako textilní a oděvní výtvarnice jste se nikdy netoužila vydat na dráhu módní návrhářky?

Ano, toužila, ale jelikož jsem vplula do tohoto oboru velmi brzy a měla možnost nahlédnout na věc i z té druhé strany, vystřízlivěla jsem. Vím velmi dobře, jak je zdejší trh ve vztahu k originální módě českých návrhářek krutý. Sítě velkoobchodů jsou se svými cenami bezkonkurenční, na což bohužel Češky hledí.

* E15: Co by žádné ženě nemělo v šatníku chybět?

Měly by to být základní nestárnoucí kusy, které lze vzájemně kombinovat, a to i s ostatními oděvy. Jistě by v šatníku neměla chybět úzká sukně ke kolenům, která se velmi jednoduše podle zvolených doplňků změní ve společenský oděv, pracovní nebo i ten volnočasový.

* E15: Co byste poradila ženám, které nejsou spokojené se svou vizáží?

Nechat si poradit těmi nejpovolanějšími. Pečlivě si vybírat, koho oslovit. Naštěstí je v dnešní době řada projektů, na kterých spolupracují profesionální týmy. A pokud se dotyčné dámy rozhodnou a někoho osloví, pak by opravdu měly bedlivě poslouchat a nechat si poradit. Z vlastní zkušenosti vím, že i tak malé změny, jako jsou účes, doplnění barev v šatníku či správná volba doplňků dokážou ženě pomoci k osobnímu i pracovnímu růstu.

* E15: V čem Češky nejčastěji chybují?

Nejčastější chybu vidím ve výběru správné velikosti. Velmi často slyším teorii, že ženy hubnou nebo se naopak snaží přibrat, proto kupují jinou velikost. To je špatný postup. V tom horším případě se k nesprávné velikosti dostávají prostřednictvím nekvalifikovaných prodavaček. Správně zvolená velikost je tím prvním krokem k tomu vypadat dobře.

* E15: Radíte v otázkách módy také mužům?

Ano, ale je jich bohužel minimálně. Pokud však přijdou, skvěle spolupracují a dokážou v nastaveném režimu velmi úspěšně sami pokračovat. Pak stačí jen občasná konzultace a lehké doplnění šatníku o trendy a vizuál je dokonalý. Ač se to nezdá, jsou ve vztahu k módě velmi disciplinovaní.

Autorka je spolupracovnicí redakce