EU hledá 10 tisíc dobrovolníků, kteří otestují rychlost internetu

Evropská komise přišla s nápadem, že by se mohla změřit rychlost širokopásmového internetového přepojení uživatelů napříč celou Evropou. Získaná data by pak mohla pomoci zkvalitňování služeb v této oblasti. Realizací byla pověřena firma SamKnows, která nyní hledá 10 tisíc dobrovolníků k měření rychlosti a spolehlivosti internetových přípojek. Zúčastnit se můžete i vy, zahrnuty jsou všechny země EU včetně České republiky nebo Slovenska.

K měření se používá speciální zařízení zvané Whitebox, což v základu není nic jiného než router a v něm potřebný diagnostický software. Pokud se do projektu zapojíte, tak vám bude Whitebox doručen a zapojíte si jej do své domácí sítě tak, aby přes něj proudil běžný datový přenos potřebný k vaší práci či zábavě. Jakmile zařízení zjistí, že je internetová linka volná, spustí své testy internetové přípojky.

Průvodce instalací Whiteboxu:

Získaná data poslouží pro celkovou evropskou statistiku a bonusem pro zúčastněné testery bude přístup k podrobným statistikám jejich připojení. Účast v projektu je bezplatná a odměnou vám budiž router, který si po skončení testu můžete nechat.

Potud to zní docela lákavě, ale zavčas kroťte své nadšení. Měření bude probíhat dlouhé tři roky a každý měsíc se v rámci testování stáhne přibližně 3 GB dat a 1 GB se bude uploadovat. Pokud má váš poskytovatel internetu nastavený nějaký FUP, mohli byste se hodně divit. Zařízení musíte nechat trvale v chodu, i když odjedete na dovolenou, v případě přerušení měření můžete být vyzváni k jeho vrácení. Vrátit ho také musíte v případě, že se rozhodnete testování předčasně ukončit. A samozřejmě se musíte smířit s tím, že SamKnows bude vědět, pokud si zařízení odpojíte, stejně tak, jak často a kdy využíváte internet. Sice se firma na webu zavazuje k tomu, že nebude shromažďovat žádná data o samotných uživatelích, ovšem přesto stojí za to věnovat podmínkám testování zvýšenou pozornost.