EURO 2021: Češi postoupili do osmifinále turnaje. Mohou narazit na tým ze světové špičky

Děkovačka českých fotbalistů s fanoušky po remíze s Chorvatskem

Děkovačka českých fotbalistů s fanoušky po remíze s Chorvatskem Zdroj: Reuters

Vysmátý český útočník Tomáš Pekhart při tréninku na Strahově
Patrik Schick se občerstvuje během českého tréninku na Strahově, kde do hráčů pražilo ostré letní sluníčko
Trénink české fotbalové reprezentace na Strahově
Trénink české fotbalové reprezentace na Strahově
EURO 2021: Redaktoři věří v český postup, nejvýhodnější je druhé místo
11
Fotogalerie

O rok odložené a stále pod oficiálním názvem UEFA Euro 2020. V pátek 11. června začalo mistrovství Evropy ve fotbale. Speciální ročník při příležitosti výročí UEFA proběhne v 11 zemích po celém kontinentu. Česká fotbalová reprezentace zatím vede základní skupinu D, v prvním zápase Češi porazili Skotsko, ve druhém remizovali s Chorvaty. Závěrečné střetnutí vyrovnané skupiny s Anglií odehrají Češi ve svatostánku fotbalu - londýnskem Wembley. V článku přinášíme kompletní informace o nadcházejícím Euru 2021.

Do Eura nastupoval český celek po vítězné generálce s Albánií (3:1). Zatím se českému týmu na turnaji daří. Díky pondělním výsledkům skupiny C mají Češi jistý postup do osmifinále. Teď jen zbývá otázka, na koho v něm narazí. Postup z prvního místa by českému týmu přinesl jednoho ze soupeřů ze světové fotbalové špičky - Francii, Německo, Portugalsko nebo Maďarsko.

Pokud by v tabulce nastala situace kdy by Češi skončili druzí, hráli by v osmifinále s výběrem Polska, Slovenska, Španělska nebo Švédska. Třetí místo v tabulce by znamenalo nadcházející zápas s budoucím vítězem skupiny C, B nebo E. I v tomto případě je však možným soupeřem Čechů vysoce kvalitní tým. V tuto chvíli jde o Nizozemce či Belgičany. 

Kdy hrají Češi na EURO 2021?

DatumČasMístoZápas
14. 6. 202115:00GlasgowSkotsko - Česko ONLINE >>
18. 6. 202118:00GlasgowChorvatsko - Česko ONLINE >>
22. 6. 202121:00LondýnČesko - Anglie ONLINE >>

Kompletní program a rozpis zápasů Euro 2021 >>>

Šilhavého výběr na Euru bez Dočkala i Kúdely

V závěrečné šestadvacetičlenné nominaci českého týmu nakonec chybí bývalý kapitán fotbalové reprezentace Bořek Dočkal. Trenér Jaroslav Šilhavý se kvůli trestu od UEFA ze zápasu Rangers FC - SK Slavia Praha musí obejít i bez Ondřeje Kúdely.

24 týmů v jedenácti zemích po celé Evropě

Původně mělo Euro 2021 hostit 12 stadionů a měst, kvůli koronavirovým restrikcím o pořadatelství ale přišly Bilbao a Dublin. Bilbao nahradila Sevilla, zápasy původně pránované pro Dublin se odehrají v Petrohradu. Z pohledu cestování byl k českému týmu los poměrně milosrdný, protože všechny zápasy odehraje na Britských ostrovech.

Krátce před turnajem se však reprezentace rozhodla, že kvůli koronavirovým opatřením ve Skotsku a Anglii bude na všechna utkání létat z Prahy. Skotské úřady nerespektují protokol UEFA a i v případě pouze jediného pozitivního testu na koronavirus hrozí karanténa celého mužstva. Na český výběr tak jen v základní skupině čeká přes 7 000 km, čímž se okamžitě zařadil mezi týmy, které toho během bojů v základních skupinách nacestují nejvíce. Mezi zápasy budou svěřenci Jaroslava Šilhavého trénovat na Strahově.

Všech 24 kvalifikovaných týmů je rozděleno do šesti skupin po čtyřech týmech, do vyřazovací fáze postupují z každé skupiny dva nejlepší týmy a čtyři nejlepší týmy na 3. místech. Koho mohou čeští fotbalisté potkat v osmifinále, to si prohlédněte v pavouku Euro 2021.

Jak dopadnou na EURO 2021 Češi?

Video placeholde
EURO 2021: Redaktoři věří v český postup, nejvýhodnější je druhé místo • iSport TV

Vše o Euru 2021: výsledky, tabulky, zápasy >>>