EUROPANEL zajistí rychlou výstavbu a minimální náklady na provoz

Nové materiály a technologie otevřely investorům možnosti klást nové požadavky na vlastnosti realizovaných staveb. Pomalu končí doba „podnikatelského baroka“, nevkusných přezdobených domů stavěných spíše pro efekt než pro užitnou hodnotu. Dnešní zákazník si žádá moderní účelný rodinný dům postavený rychle a čistě s minimálními náklady na provoz.

Ve snaze zkvalitnit výstavbu dřevostaveb, zlepšit jejich vlastnosti a zjednodušit proces jejich realizací byl před léty v USA vyvinut stavební systém SIP (Structural Insulated Panels = Strukturované izolované panely), který zcela zásadním způsobem usnadnil a zkvalitnil realizaci dřevostaveb. Pro své unikátní vlastnosti se rozšířil po celých Spojených státech a Kanadě, tedy v zemích s největší tradicí ve výstavbě dřevěných domů. Čas prokázal, že systém je vhodný pro použití v různých klimaticky náročných podmínkách, které na území Severní Ameriky panují. Technologie SIP byla základem vývoje stavebního systému EUROPANEL.

Hlavním záměrem bylo vytvořit moderní stavební systém přívětivý k životnímu prostředí, určený pro výstavbu nízkoenergetických domů, maximálně uživatelsky příjemný pro architekty, projektanty, stavební firmy a hlavně pro konečného uživatele. Stavební systém EUROPANEL umožňuje splnění všech snů o kvalitně a rychle postaveném domě s minimálními náklady na vytápění a provoz.

#####Základem je samonosný sendvič

Základním stavebním prvkem systému EUROPANEL je sendvičový samonosný panel. Plášť panelu je z desek OSB 4 (ty jsou odolné proti vlhkosti), které jsou celoplošně slepeny s jádrem ze stabilizovaného samozhášivého polystyrenu. Panely jsou zatížitelné v celé ploše a po celém obvodu, proto je možné je použít na nosné obvodové stěny a nosné příčky a také jako panely podlahové nebo střešní. Panely jsou vyráběny ve čtyřech tloušťkách v několika rozměrových řadách. Součástí systému jsou také materiály pro dřevěné podpůrné konstrukce stropu a krovu a také potřebný montážní a spojovací materiál. Stavební systém EUROPANEL je ucelený souhrn všech potřebných prvků, nutných pro realizaci hrubé stavby domu.

Výroba panelů je certifikována a dozorována Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským se sídlem v Praze. Zásadní výhodou moderních dřevěných materiálů je jejich ekologická nezávadnost. Tyto moderní materiály jsou při výrobě vysušeny na 15 procent vlhkosti, což plně odpovídá požadavkům příslušných stavebních norem pro použití dřevěných materiálů ve dřevostavbách. Takto vysušené dřevo je odolné proti napadení hnilobami, plísněmi i dřevokazným hmyzem a proto jej není nutné impregnovat chemickými prostředky.

#####Rychlejší a úspornější stavba