Exil končí s prázdninami

Divadlo Exil odstartuje sezonu pod širým nebem Limonádovým Joem.

Pardubické amatérské Divadlo Exil vstupuje do své jedenácté sezony. Otevře ji na ranči v Kuněticích, kde uvede Limonádového Joa. Tato inscenace získala dlouhou řadu ocenění na nejrůznějších divadelních přehlídkách.
„Vrcholem byla účast na osmdesátém ročníku Jiráskova Hronova. Teď se vracíme do Kunětic, kde měl Joe před rokem premiéru. Snad nám vyjde počasí,“ doufá režisérka Jana Tichá. Přes prázdniny členové souboru neodpočívali. Pustili se do opravy vstupních prostor svého divadla.
„Nevypadaly zrovna lákavě. Také se nám stávalo, že když k nám někdo zavítal poprvé, měl problém Exil najít,“ říká Lucie Hašková. Nový nápis nad vchodem je teď nepřehlédnutelný. Přes léto se ještě malovalo, lakovalo. Herci třídili své rekvizity a někteří zkoušeli novou hru, která bude mít premiéru 23. října. „Jde o komedii Johna Patricka Manžel pro Opalu. Režíruje ji Ivana Nováková. Je to titul, co pohladí duši. Taková hezká pohádka pro dospělé. Dobro zvítězí a zlá čarodějnice je poražena,“ uvádí Věra Pojmanová.
Divadlo Exil je oblíbené nejvíc mezi vysokoškoláky. Nabízí jim ve svém repertoáru náročné, někdy i skandální hry. Navíc lidé mohou v sále sedět v civilním oblečení s pitím v ruce. Dramaturgie nezapomíná ani na starší generaci, která si potrpí spíš na klasiku nebo lehký bulvár. „Hrají desetkrát měsíčně. Není divu, že se s jejich opusy letos setkala řada postupových přehlídek. Jejich dramaturgie je odvážná a má velké rozpětí,“ říká porotkyně amatérských přehlídek Lenka Lázňovská.
Divadlo pravidelně pořádá fotografické výstavy. Jako první návštěvníci uvidí snímky ukazující svébytný pohled na výstavbu AFI Palace v Pardubicích. V listopadu naváže instalace, která představí uprchlickou rodinu ze Sýrie.