Fascinující Millerův Teror ve jménu víry

Frank Miller: Teror ve jménu víry

Frank Miller: Teror ve jménu víry Zdroj: comics centrum

Kultovní komiksový tvůrce Frank Miller vytvořil komiks inspirovaný 11. zářím.

Sin City: Město hříchu bude navždy patřit k přelomovým komiksům a Frank Miller k nejdůležitějším umělcům této mladé umělecké formy. Kvalitu potvrzuje ale i jinými díly, včetně těch obsahově problematických. To platí především pro komiks inspirovaný 11. zářím a následujících událostí Teror ve jménu víry.

Původně měl tento příběh být novým dobrodružstvím Batmana, ale kvůli roztržce s vydavatelstvím DC Comics se nakonec Miller pustil do autonomního komiksového vyprávění. A to z Holy teroru, jak zní originální název, činí skutečný majstrštyk žánru. V hlavní roli se objevuje maskovaný hrdina Správkař, který se vydává do boje proti islamistickým teroristům. To je v podstatě celý příběh. Ale v Teroru ve jménu víry jde o příběh až v druhém sledu. Důležitější je zachycení niterních Millerových emocí, strachu, ale především vzteku.

Vztek je namířen na zfanatizované bojovníky, kteří vejdou do hospody a odpálí na sobě bombu. Vztek je namířen proti politikům a představitelům různých organizací, kteří hrozbu nevnímají dostatečně vážně. Vzteku se neubrání ani komiksová mašinerie, která se záměrně vyhýbá opravdovým tématům a bolestem a raději smyšlené maskované hrdiny posílá bojovat se smyšlenými maskovanými záporáky. Jako kdyby ve světě neexistoval teror skutečný.

S Millerem a jeho názory lze nesouhlasit. Dokonce je v aktuální vyhrocené situaci lze zavrhnout. Ale fascinaci, jak mistrovsky svůj vztek vyjádřil komiksem, je přetěžké se ubránit. Od prvních velkolepých obrázků Miller evokuje to nejlepší ze Sin City, déšť zabraňuje rozeznávat kontury na první pohled, čtenář se musí pozorně zakoukat a teprve poté se mu vyjevují postavy, budovy, město. Přichází také s novátorskými metaforami smrti (prázdná políčka) a celý komiks má neuvěřitelný spád. Také práce s černou a bílou (a ve zvláštních momentech i s jinými barvami) je obdivuhodná, což zvlášť dobře funguje ve větším formátu, který nakladatelství Comics Centrum zvolilo.

Frank Miller: Teror ve jménu víry
Nakladatelství: Comics Centrum, 2015
Překlad: Hana Studeničková
Hodnocení: 90 %