Fotbalisté doufali, že prší štěstí

Na začátku přípravy si FC Vysočina dělá naděje na postup do první ligy. Šanci určitě mít bude.

Úvodní trénink druholigových jihlavských fotbalistů v novém kalendářním roce doprovázel minulý týden pořádný slejvák. Pro běžného člověka je podobné počasí pokaždé varovný signál nachladnutí, pro hráče FC Vysočina však 5. ledna znamenalo víru, že jim snad konečně začne z nebe padat fotbalové štěstí.

Tým z krajského města Vysočiny už několik let usiluje o postup mezi domácí fotbalovou elitu, jenže zatím pokaždé zůstalo jenom u zbožného přání.

„Třeba ten dnešní déšť opravdu znamená, že to bude letos na konci sezony dobré,“ usmíval se hlavní kouč jihlavského A mužstva Roman Pivarník. Po podzimu patří jeho svěřencům v druholigové tabulce třetí místo, ovšem bodově jsou na tom úplně stejně jako druzí Bohemians Praha. Naděje, že by se tentokrát mohla Vysočina dostat až do postupového cíle, je tudíž dost velká.

„I proto jsem chtěl taky v Jihlavě zůstat. Rád bych u toho byl,“ nechal se slyšet střední ofenzivní záložník Marek Jungr.

Čtyřiadvacetiletý rodák ze Strakonic přišel na Vysočinu na konci září loňského roku z prvoligových Teplic a patřil k nejlepším jihlavským hráčům.

Zásahů do sestavy bylo minimum

„Zpočátku mu sice chvilku trvalo, než se v novém prostředí adaptoval, ale pak už jsme byli s jeho výkony spokojeni. A on byl spokojený u nás,“ hlásil kouč jihlavského týmu. „Teď věříme, že se bude na jaře ještě dál zlepšovat,“ dodal Pivarník.

A právě osoba hlavního trenéra hrála v rozhodování Jungra, zda přijme další nabídku FC Vysočina, či nikoliv, v podstatě klíčovou roli. „Řekl jsem, že se mi v Jihlavě líbí, ale že zůstanu jen v případě, že tady bude na jaře taky pan Pivarník. To se povedlo, takže jsem spokojený,“ radoval se.

Celkově se vlastně zatím v jihlavském mužstvu žádné výrazné změny nekonaly. Odešli pouze hráči, kteří toho na podzim stejně moc neodehráli - Tomáš Cihlář, Peter Krutý a Jusufi Plumb.

„Chtěli jsme, aby základní tým zůstal pohromadě. Aby se dál sehrával a navázal na výkony z posledních podzimních kol,“ připomněl Pivarník listopadovou vítěznou šňůru svých svěřenců.

Nakonec se ovšem pár nových jmen objevilo i v kolonce příchodů. O místo v kádru už týden bojují mladíci Jan Kliment a Petr Kolařík. Oba zatím působili hlavně v juniorském mužstvu.

Další dva nováčci FC Vysočina pocházejí ze Slovenska, i když první z nich, třiadvacetiletý Robert Matejov, naposledy nastupoval v dresu Varnsdorfu. Tím druhým je devětadvacetiletý Igor Obert - krajní obránce se zkušenostmi z nejvyšší slovenské ligy.

„Všem dáme dost prostoru, aby se ukázali. Přípravných zápasů máme naplánovánu celkem slušnou porci,“ zmínil Pivarník pestrou paletu duelů, která obsahuje dohromady třináct položek.