Fotbalové jaro začíná. Bude rudé?

Jarní část fotbalové ligy startuje. I s pěti pražskými týmy. Zatímco Sparta bude bojovat o titul, Viktorku čeká těžká záchranářská práce.

Ačkoli tomu teploty neodpovídají, jaro je tu. Alespoň to fotbalové. Právě začíná jarní část Gambrinus ligy. Ta rozhodne o tom, kdo získá titul, kdo postoupí do evropských pohárů a kdo se bude muset poroučet do druhé ligy. Velkou roli v ligových počtech bude hrát i všech pět pražských klubů. Sedmička zmapovala, s jakými ambicemi jdou do jarních bojů o ligové body.

Sparta (1. místo, 40 bodů)

Letenský klub zasáhla těsně před startem jara tragédie. Ve třiatřiceti letech zemřel místopředseda představenstva Lukáš Přibyl, po Danielu Křetínském nejmocnější muž Sparty. Příčinou bylo zřejmě selhání srdce. „Je to hrozné, hodně nás to zasáhlo. Budeme na trávníku bojovat i za něj,“ říkal po smutné události kapitán Sparty Marek Matějovský.

Sparta je se šestibodovým náskokem první, ale přesto v zimě prošla řadou změn. Jozefa Chovance nahradil sportovní manažer Jaroslav Hřebík, tým opustily ikony Tomáš Řepka a Jaromír Blažek. Přišel naopak Mario Holek nebo brankář Tomáš Vaclík. „Byl by alibismus mít jiný cíl než titul,“ prohlásil trenér Martin Hašek. Sparta vstoupila do jarní části ve čtvrtek, kdy na Letné přivítala Slovácko.
Tip Sedmičky: 1. místo.
• Sparta to nebude mít snadné, bude se potýkat s novým herním projevem. Ale titul nakonec získá.

Dukla (9. místo, 20 bodů)

Nováček z Julisky mohl přezimovat v klidném středu tabulky. Na podzim se mu dařilo a je na tom dokonce lépe než rivalové Slavia nebo Bohemians. Největší ztrátou je odchod levonohého záložníka Tomáše Bergera do mistrovské Plzně, naopak v kolonce příchodů žádné velké jméno nesvítí.

„Bodů máme víc, než jsme čekali, přesto nemůžeme usnout a myslet si, že jsme zachráněni. Musíme pořád pracovat, abychom se stali uznávaným a úspěšným prvoligovým klubem,“ tvrdí sportovní manažer Günter Bittengel.
Tip Sedmičky: 10. místo.
• Dukla si udrží svůj standard a Bergerovu produktivitu nahradí bojovností. Se záchranou starosti mít nebude.

Slavia (10. místo, 20 bodů)

Slavia si bouřlivými změnami prošla už na podzim. Trenéra Petrouše nahradil František Straka a to rozpoutalo řadu emocí. Pod jeho vedením se skomírající tým vzchopil, ale desáté místo je zklamáním. „Můj úkol je hrát co nejlépe. Tomu musíme všechno podřídit, já i hráči,“ tvrdí Straka.

Největší posilou je útočník Milan Škoda, který se přestěhoval z šatny Bohemians 1905. Útok posílil i Jiří Böhm ze Žižkova. Sešívaný dres naopak opustili Adam Hloušek, který odešel do Norimberka, a Petr Janda, jehož zlákal turecký Antalyaspor.
Tip Sedmičky: 7. místo.
• Slavia sice zabere, ale na úplné popředí tabulky už to stačit nebude. Ztráta na týmy jako Mladá Boleslav nebo Jablonec už je příliš velká.

Bohemians 1905 (12. místo, 19 bodů)

Vršovický celek zasáhla smrt Lukáše Přibyla možná ještě více než Spartu, ve které momentálně pracoval. V Ďolíčku strávil jako ředitel klubu téměř čtyři roky a byl velký srdcař. Krátce po zprávě o jeho smrti začali fanoušci ke stadionu nosit svíčky a květiny a Klokani také změnili program.

První jarní zápas nesehráli v pátek, jak bylo původně v plánu, ale bude zítra 19. února. V pátek měl totiž Přibyl pohřeb. Na trávníku budou Klokanům chybět góly Milana Škody, který zamířil do Slavie, z hostování se ale vrací zkušený forvard Lukáš Hartig.
Tip Sedmičky: 12. místo.
• Klokani sice budou muset zabrat, aby se vyhnuli sestupovému ohrožení, ale body nasbírané na podzim jim v tom pomohou.

Viktoria Žižkov (16. místo, 7 bodů)

Poslední tým tabulky trápí ekonomické problémy a také velký pohyb v kádru. Ze Žižkova po podzimu odešlo hned čtrnáct fotbalistů, což je zdaleka nejvíc v celé lize.

I když jich hodně přišlo, poskládat narychlo konkurenceschopný tým bude pro trenéra Romana Nádvorníka velký oříšek.
Tip Sedmičky: 16. místo.
• Boj o záchranu bude letos obzvlášť sledovaný. Přimotaly se do něj totiž i dva moravské velkokluby: Ostrava a Olomouc. A to budou na Viktorku soupeři těžkého kalibru.