Fotograf zachytil plejtváka s lachtanem na jazyku

Fotograf a biolog Chase Dekker na unikátním snímku zachytil plejtváka zaskočeného ve chvíli, kdy se mu dostal do otevřené tlamy lachtan.

Fotograf a biolog Chase Dekker na unikátním snímku zachytil plejtváka zaskočeného ve chvíli, kdy se mu dostal do otevřené tlamy lachtan. Zdroj: Facebook/Chase Dekker-Wild Life Images

Fotograf a biolog Chase Dekker na unikátním snímku zachytil plejtváka zaskočeného ve chvíli, kdy se mu dostal do otevřené tlamy lachtan. Duchapřítomný Dekker fotografii pořídil 22. července z lodi, na níž se vydal pozorovat velryby u pobřeží kalifornského Monterey.

„Viděl jsem už naprosto šílené věci, ale nic jako toto,“ řekl sedmadvacetiletý Dekker, který se věnuje fotografování zvířat ve volné přírodě už deset let.

V pondělí 22. července spatřil z lodě skupinu asi tří plejtváků a zhruba stovku lachtanů. Živili se z hejna ančoviček na hladině, když najednou jednoho z plejtváků zaskočilo nezvykle velké sousto.

„Pozorovali jsme je dlouho a pak se stalo to, čemu říkám životní příležitost. Pořád tomu nemohu uvěřit. Měl jsem jen zlomek vteřiny, než si plejtvák uvědomil, že na něm přistál lachtan, abych to zachytil,“ řekl Dekker. Podle BBC si je „na více než 100 procent“ jist, že lachtan skončil dobře a nakonec odplul.

Keporkaci nemají zuby, ale kostice, jimiž filtrují z mořské vody potravu. Plejtvák podle Dekkera většinou pozře sousto z moře za pouhých pět vteřin, v tomto případě ale zůstal s otevřenými čelistmi 15 vteřin, a dal tak lachtanovi dost času na to, aby se zachránil. „Ve skutečnosti nad ním čelisti vůbec nezavřel, takže by se mu nemělo nic stát. Musel být vyděšený, ale nezraněný,“ soudí Dekker.

Teď směruje na Tongu se skupinou milovníků přírody, kteří si chtějí s plejtváky zaplavat. Že by někdo skončil v jejich čelistech, podle Dekkera nehrozí.

„Plaveme s nimi, ale je to chovná skupina, nebudou na lovu. Většinou tam tlamu vůbec neotevírají,“ ujistil Dekker. Plavci se nemusejí obávat plejtváků pod sebou, ale musejí sledovat, zda nejsou nad nimi. „Loni jich na nás pár málem skočilo. Stále vyskakují z vody, vyskočili, když jsem byl docela blízko,“ řekl Dekker.