Galerie představuje Boudníkovu cenu

Šestnáct laureátů Ceny Vladimíra Boudníka je po premiéře ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti nyní v karlovarské galerii umění.

Přehlídka současné tvorby dosavadních oceněných nositelů představuje umělce všech generací a jejich různorodé přístupy k výtvarné tvorbě i k rozmanitým možnostem jednotlivých grafi ckých technik.

Všechny vystavené autory spojuje kromě ocenění především potřeba neustálého hledání, objevování nového a překonávání dosažených uměleckých jistot vlastní tvorby. Vybraná reprezentativní kolekce toho nejlepšího z české současné grafiky představuje více než třicet velkoformátových tisků od klasického linorytu, dřevořezu, leptu či akvatinty přes litografii, serigrafii až po moderní digitální tisky a různě kombinované experimentální techniky.

Prestižní Cena Vladimíra Boudníka je určená žijícímu českému výtvarníkovi působícímu v oblasti umělecké grafiky. Dostává ji umělec za významný tvůrčí grafický přínos. Cena udílená od roku 1995 získala jméno podle jedné z nejvýznamnějších osobností českého poválečného umění, zakladatele české moderní grafiky, objevitele a inovátora mnoha grafických technik Vladimíra Boudníka (1924-1968).

Ocenění jednou za život

Ocenění, které může umělec získat pouze jednou za život, vyhodnocuje komise složená z teoretiků umění a předních grafických osobností. Každoročně je laureátovi předáváno na slavnostním zahájení prezentace výsledků soutěže Grafika roku.

Výstavu provází kolekce čtrnácti autorských knih rovněž oceněných v celostátní soutěži Grafika roku. Kategorie do soutěže zapojena v roce 1997. Vítězné knihy, vesměs ručně vázané a kombinující grafi cké techniky s dalšími výtvarnými technikami a netradičními použitými materiály, daroval do sbírky Památník národního písemnictví v Praze, který také všechny originální knižní exponáty zapůjčil na tuto výstavu.

Kromě Ceny Vladimíra Boudníka mohou návštěvníci karlovarské galerie zhlédnout tvorbu malířky Jindry Husárikové. Karlovy Vary a Ostrov nad Ohří patřily k jejímu mládí a také k prvním tvůrčím vrcholům. Galerie v těchto městech realizovaly její první výstavní přehlídky.

V Ostrově také Husáriková se svojí rodinou od roku 1961 až do roku 1965 žila. V ostrovské galerii uspořádala první dvě autorské výstavy, ovšem věnované textilní tvorbě.

V putování za autorčinými karlovarskými výstavami je nutné připomenout rok 1969. Tehdy v katalogu k výstavě charakterizovala magickou figurální malbu Jindry Husárikové historička umění Zdenka Čepeláková a použila pro ni krásné a poetické přirovnání: „nanebevzetí všední skutečnosti“. Takto totiž pozdvihuje autorka, do poetických a svátečních vizí, svět kolem sebe dosud.

KDO ZÍSKAL CENU VLADIMÍRA BOUDNÍKA

1995 Ladislav Čepelák
1996 Dalibor Chatrný
1997 Alena Kučerová
1998 Eduard Ovčáček
1999 Jan Kubíček
2000 Jan Měřička
2001 Květa Pacovská
2002 Michal Cihlář
2003 Marie Blabolilová
2004 Jiří Anderle
2005 Jaroslava Severová
2006 Lubomír Přibyl
2007 Vojtěch Kovářík
2008 Zdeněk Sýkora
2009 Mikoláš Axmann
2010 František Hodonský

GALERIE

* Otevírací doba: denně mimo pondělí 10.00-17.00. Pro Karlovaráky vstup zdarma.

* Vstupné: 30 a 15 Kč.