Google má s novým názvem první problém. Doména Alphabet patří BMW

Nový šéf Googlu Sundar Pichai

Nový šéf Googlu Sundar Pichai Zdroj: ctk/ap

Google se mění v Alphabet, s novým jménem už má ale první problém. Doménu Alphabet.com totiž plnohodnotně využívá automobilka BMW a vzdávat se jí nehodlá. Nový technologický holding, který se v češtině jmenuje Abeceda, v současnosti využívá internetovou adresu abc.xyz

Alphabet se nejspíš z abc.xyz na jinou adresu hned tak stěhovat nebude, protože automobilka BMW podle své mluvčí, jak ji citují NY Times, nemá o prodej domény Alphabet.com zájem. Tu využívá dceřiná společnost BMW poskytující servis celým vozovým parkům.

Pokud by však tuto konkrétní doménu nedržela německá automobilka, s největší pravděpodobností by na ni vlastnická práva už dávno získala další z více než stovky firem, které s názvem Alphabet v různých obměnách pracují.

Čtěte komentář Jana Sedláka:

Mezi nimi se najdou takové, které by od adresy svého webového působiště za patřičně tučný obnos odstoupily. Steve Lockwood z londýnské náborové firmy Alphabet Recruitment uvedl, že případné „velmi štědré“ nabídky na odkud jejich domén by určitě zvažovali. Podání žaloby na internetového obra ale podle něj nejspíš není na pořadu dne.

Problémy s obsazenými doménami ovšem nemusí znamenat pro nový holding, kam Google spadá, nepřekonatelný problém.

Restrukturalizace podle Googlu
Americký technologický gigant Google šokoval svět zveřejněním radikálních plánů na restrukturalizaci společnosti. Samotný vyhledávač Google se stane pouze jednou z mnoha firem pod novým holdingem Alphabet.
Změny mají přinést jednodušší strukturu skupiny, která od dob samotného vyhledávače značně rozšířila své pole působnosti. Google si pod sebou i po zeštíhlení ponechá další zavedené značky jako YouTube či Android. Experimenty s drony či s investováním rizikového kapitálu do start-upů však přejdou pod značku Alphabet.

Spoluzakladatel Googlu Larry Page podle serveru Mashable tvrdí, že Alphabet neplánuje uvádět na trh produkty pod svým vlastním názvem právě proto, aby se z něj nestala známá značka jako v případě Googlu.

Pokud by se ale firma rozhodla uvažovat jinak, možné potíže ji mohou čekat také na Twitteru, kde pod přezdívkou alphabet vystupuje samozvaný geek z Clevelandu.