Google svým výpadkem zastavil i část EET

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: ctk

google
Společnost Google spolupracovala s FBI na základě tajného soudního rozhodnutí.
Google chce v Česku zřídit datové centrum
Google
Uber
10
Fotogalerie

Dvouhodinový kolaps služeb společnosti Google se dotkl i mnoha dalších stránek, včetně webové aplikace elektronické evidence tržeb. Utrpěly zejména dopravní a dodávkové služby, americká technologická společnost pak ztratila tržby ze svých reklamních platforem.

Klienti dodávkové služby Rohlík.cz v úterý večer čekali na své zásilky marně. Obchod totiž spoléhá na služby Googlu a během dvouhodinového výpadku tak řidičům nefungovala navigace k zákazníkům. „Včerejší události ovlivnily chod celého obchodu, zejména logistiky,“ řekla E15 mluvčí online supermarketu Michala Gregorová. Zaměstnancům navíc kvůli spojení se jmennými servery Googlu (převádí číselné IP adresy na běžná jména domén – pozn. red.) nefungovalo internetové připojení ve skladu.

Z provozu se vyřadila také aplikace alternativní taxislužby Uber, kde se kvůli výpadku nezobrazovala mapa řidičům ani zákazníkům. Bez ní tak nebylo vůbec možné si auto zavolat. Nefungovaly ani jakékoliv platby ve všech aplikacích telefonů Android, které jsou navázané na službu Google Play.

Americká technologická společnost vyloučila, že by za včerejším výpadkem byl hackerský útok. Měla za ním stát lidská chyba při údržbě jedné části sítě. Google poskytuje firemním zákazníkům některé služby jako placené, například elektronickou poštu. „Všechny naše emaily fungují na Gmailu, naštěstí k výpadku došlo v době po uzavření našich poboček,“ řekla E15 mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. 

„Zákazníkům připíšeme kompenzaci za dobu, kdy naše doby nebyly plně funkční,“ uvedla Alžběta Houzarová z tiskového oddělení českého a slovenského Googlu. Částky jsou podle ní v jednotlivých smlouvách nastavené individuálně, jejich výši ovšem nechtěla ani řádově specifikovat. Společnost sama přišla o tržby ze svých reklamních služeb AdWords a AdSense. Její inzerenti totiž platí jen za reklamu, která se uživatelům opravdu zobrazí.

Výpadek Googlu se projevil i na řadě stránek, které často obsahují kódy odkazující na jeho servery. Správci stránek využívající službu Analytics tak nemohli sledovat počty návštěvníků na webu.  Špatně se zobrazovaly i weby, které využívají fonty od Googlu. Nefungovala ani služba RECAPTCHA užívaná při přihlašování nebo vyplňování formulářů k rozeznání lidského uživatele od softwarových robotů.

To způsobilo problémy i ve webové aplikaci EET, která tento způsob ověřování využívá. "Po dobu výpadku Googlu byla funkcionalita správy provozoven, uživatelů a certifikátů nedostupná," napsala E15 Linda Paterová z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství. Funkce samotného rozhraní evidence však podle ní běžela bez problémů.