Gymnastika je pro sportovce základ

Ve čtvrtém dílu seriálu Sport pro děti navštívila Sedmička oddíl sportovní gymnastiky v Sezimově Ústí. Petr Hofbauer

Gymnastika je zábavou, kterou by měly děti vyzkoušet nejen kvůli sportovnímu rozvoji, ale i kvůli morální stránce a dobré partě. „Naučí se překonávat strach a zvyknou si pravidelně makat. A to se jim hodí i v životě,“ láká trenér Jiří Prokop nové zájemce do oddílu Spartaku Sezimovo Ústí.

Děti se stále zlepšují

Sportovní gymnastika, kterou lze provozovat už od ranného věku, je díky všestrannému zaměření na rozvoj síly, kloubní pohyblivosti a celkové motoriky nezbytným základem i pro ostatní sporty. Je zaměřena na základní přípravu s důrazem na nácvik obratnosti, pružnosti a silových schopností. „Trenéři dbají na pohybovou průpravou, rozvoj dynamiky a koordinaci. Hravou formou rozvíjí všeobecnou přípravu. Děti se učí běhat a skákat, správně se odrazit i to, jak držet tělo,“ uvádí Prokop tréninkovou náplň. „Nábory děláme pro čtyř až pětileté děti. Ale můžou přijít i mladší nebo starší,“ dodává. První gymnastické prvky už děti zvládnou během čtyř měsíců. Začínají se zpevňovacími cviky a stojkovou průpravou, učí se i rovnováha. Pravidelnými tréninky, které probíhají dvakrát týdně po dvou hodinách v tělocvičnách První nebo Třetí základní školy v Sezimově Ústí, se neustále zdokonalují. Každé věkové kategorii se věnují minimálně dva trenéři, každý z nich má na starosti maximálně pět dětí. Během prázdnin absolvují děti letní soustředění.

„Po roce už někteří jezdí na první závody, kde cvičí nejjednodušší gymnastické sestavy na lavičce, šplhají nebo soutěží ve člunkovém běhu, houpání na hrazdě a skoku přes švihadlo,“ popisuje Prokop. Každým rokem se obtížnost cvičení zvyšuje.

„Z počátku je to sice dřina. Ale kdo někdy vyzkoušel gymnastiku, má výhodu prosadit se i v ostatních sportech,“ říká trenér Prokop.

Tříletá Barbora Bendová z Radimovic u Želče chodí ještě do školky, ale na gymnastické tréninky už dojíždí od října dvakrát týdně. „Dcera se těší na každý trénink. Cvičíme i doma, občas se k nám přidá její šestiletý bratr, který ale nesportuje. Jsem ráda, že je teď pružnější a ohebnější. Naučila se už kotoul, skákat žáby, ale i poslouchat trenérky,“ ocenila matka Věra.