Házená: dříve sláva, teď těžká krize

Zlínský klub házenkářů, který patřil k baštám české házené, je poslední dobou v hluboké krizi.

Jediný gól. Tak tenká hranice dělila druholigové házenkáře Zlína od vysněného cílu – postupu do baráže o 1. ligu. Porážka v Novém Veselí neslavně uzavřela další sezonu druhdy slavného klubu ve třetí nejvyšší soutěži.

„Skutečně nám stačil jediný gól k postupu. Kdybychom před pár týdny ve Velkém Meziříčí namísto remízy vyhráli, před posledním utkáním už bychom byli jistým vítězem. Takhle při rovnosti bodů rozhodovalo o postupu skóre ze vzájemných zápasů s Novým Veselím. I porážka o jednu branku by nás ještě poslala do baráže, ale štěstí se postavilo proti nám,“ povzdechl si trenér týmu Ladislav Vlachovský.

Sezona, v níž mělo mužstvo postoupit do 1. ligy, jen potvrdila, že zlínská mužská házená se dál potácí v těžké krizi. Oddíl, který patřil k baštám české házené, skomírá, a přestože během uplynulých let vychoval řadu výborných hráčů, má potíže poskládat mužstvo, které by navázalo na zašlou slávu minulosti. „Kdyby se k nám vrátili naši odchovanci, mohli bychom okamžitě hrát extraligu,“ je přesvědčen Vlachovský.

„Stačí se podívat, kolik jich hraje například v Zubří nebo v Karviné, a to je špička nejvyšší soutěže. Na soupisce najdete dvacet procent zlínských odchovanců. A to nemluvím o hráčích, kteří působí v Bystřici pod Hostýnem nebo v první lize, například v Napajedlech. Je smutné, kam se zlínská házená za poslední léta propadla,“ dodává Vlachovský.

Za vše hovoří podmínky, které ve Zlíně už několik roků panují. „Trénujeme v pozdních večerních hodinách, protože hráči mají svá zaměstnání a povinnosti. I tak se scházíme málokdy kompletní. Za celou sezonu jsme neodehráli dvě utkání ve stejné sestavě. Kluci to dělají jen proto, že je to baví. Žádné finanční bonusy ani motivační faktory neexistují, dokonce ani ve formě večeře po zápase,“ vysvětluje Vlachovský.

„Věřte, že s tímto kádrem a v našich podmínkách jsme dosáhli maxima.“ S tím souhlasí i místopředseda HC Zlín a šéf mužské složky klubu Jaromír Bazel. „Situace není dobrá. Všechno se odvíjí od peněz a v dnešní době je pro druholigový tým házenkářů jen velmi těžké sehnat peníze. Je to začarovaný kruh. Každý nám jen říká – až postoupíte do první ligy, budeme vás sponzorovat. Mládežnickou házenou sice podporuje město, bohužel, vazba na dospělý tým je velmi slabá. My proto jen vychováváme kvalitní hráče pro kluby, které hrají vyšší soutěže, a nemáme šanci talentované kluky udržet,“ stěžuje si Bazel.

Podobně je na tom i ženský tým. Před lety patřil mezi špičku extraligy, teď bojuje o záchranu.
Klub by uvítal, kdyby město podpořilo i seniorský tým. Město na toto zoufalé volání však zatím neslyší. „Musíme si přiznat, že se tento sport dostal na úplný okraj zájmu,“ bilancuje smutně zlínský trenér.

„V současnosti však neznám lék, který by házené pomohl. Snad jen koncepční práce a více peněz. Obojího se ve Zlíně nedostává,“ dodává.Zda bude pokračovat u prvního týmu trenér Ladislav Vlachovský, zatím nikdo netuší. „Teprve o tom budeme jednat. Nechceme situaci řešit s horkými hlavami. O realizačním týmu bychom měli mít jasno do poloviny června,“ říká Bazel.

„V každém případě do další sezony půjdeme se stejným cílem – vybojovat pro Zlín první ligu,“ uzavírá Bazel.