Hrad obsadí muži v černých zástěrách

Na Helfštýně se koná o víkendu Hefaiston. Areál hradu se stane velkou výstavní síní kovářských děl, které přímo na místě vytvoří mistři kováři.

Týn nad Bečvou/ Dvě stě padesát plastik z kovu zaplní v sobotu 29. a v neděli 30. srpna areál hradu Helfštýna. Koná se tam osmadvacátý ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Přímo před návštěvníky budou v žáru výhní za tlukotu kovářských kladiv vznikat pod rukama mistrů černého řemesla nová umělecká díla. Na Hefaiston přijede pět stovek uměleckých kovářů, kunsthistoriků a architektů z celého světa. „Převažují evropští umělci, ale přijedou také kováři z USA nebo Izraele,“ řekla vedoucí správy hradu Marcela Kleckerová. Na Hefaiston míří i davy návštěvníků. Vloni jich bylo dvanáct tisíc.
„Chceme ukázat širokou škálu toho, co se mezi uměleckými kováři dělá. Čeští kováři se řadí mezi světovou špičku, jsou výtvarně zdatní a mají cit pro materiál. Naopak v Polsku jsou trendem ozdobné mříže, v Itálii se třeba zase dělá hodně kovaný nábytek. Když tady byli poprvé kováři z Norska, divili se, co všechno se tady vystavuje. Ptali jsme se, co dělají z kovu oni. Řekli, že sekery a nože,“ dodala s úsměvem Kleckerová.
Hrad bude otevřený v sobotu 29. srpna i neděli 30. srpna vždy od devíti hodin dopoledne. V neděli v jednu hodinu skončí ukázky práce kovářů a až do vyhlášení vítězů letošního ročníku, do půl čtvrté, bude hrát přerovská dixielandová kapela Academic Jazz Bandaž. Po oba dny bude návštěvníky na Helfštýn vozit kyvadlová doprava. Pendlovat bude mezi hradem a nádražím v Lipníku nad Bečvou. Vstupné na Hefaiston pro dospělé je šedesát korun, studenti a důchodci zaplatí čtyřicet korun a školáci dvacet korun.