Hraju už jenom sám za sebe

V jednadvaceti letech se Tomáš Kamas rozhodl, že se golfu bude věnovat profesionálně. Závažného životního kroku zatím nelituje.

Tomáš Kamas začal s golfem ve třinácti letech. O sedm let později se stal mistrem republiky. V roce 2008 ukončil amatérskou kariéru. V jednadvaceti se tak stal nejmladším profesionálním hráčem golfu v Čechách a hned obsadil čtvrté místo na mistrovství republiky ve hře na rány. Ve druhé sezoně se mu už tak dobře nevedlo. Nejlepším letošním umístěním na turnaji bylo sedmé místo.

Máte za sebou první rok profesionální kariéry. Jak se vám dařilo? Loni jsem odehrál pouze tři turnaje. Jednou jsem skončil čtvrtý, což bylo docela dobré. Letošní sezona je trochu rozpačitá. K lepšímu umístění mi chybí ubrat tři čtyři rány. Končím mezi desátým až dvacátým místem, za které se nevyplácí finanční odměny. Snad se to zlepší.

Čím si vysvětlujete vaši určitou stagnaci? Zkoušel jsem změnit švih. Každá změna je těžká a přináší určité problémy. Trochu se hledám, ale už se cítím podstatně lépe. Začínám být přirozenější.

Nejsou vaše horší výsledky zapříčiněné i tím, že už nemáte tolik času na vlastní trénink, ale že se věnujete ostatním začínajícím hráčům? Má to vliv. Na mé hře se to každopádně projevuje. Hráči, kteří se můžou věnovat pouze vlastnímu tréninku mají větší výhodu.

Dá se golfem v Čechách uživit? Určitě, ale je to těžké. Pokud neseženete sponzora, tak si veškeré výdaje musíte platit sám. Aby se vám to vůbec vyplatilo, tak je třeba skončit na každém turnaji do první pětky nebo maximálně do první desítky. V současné době je už daleko větší konkurence než před pěti lety. Momentálně si už veškeré náklady hradím sám a hraji jenom sám za sebe.

Není asi lehké hrát s vědomím, že musíte uspět. Co když se vám přestane dařit? Uvidím, kam bude moje profesionální kariéra směřovat. Budu se muset rozhodnout, jestli začnu pracovat jako trenér nebo více času věnuju vlastnímu tréninku.

Jaké jsou vaše další cíle? Každopádně zlepšit svou hru. V únoru bych chtěl na měsíc odjet za teplem do Španělska, a tam se snažit pořádně trénovat. Přál bych si konečně vybojovat první profesionální vítězství.

TOMÁŠ KAMAS:

Narozen: 1. dubna 1987
Zaměstnání: Profesionální hráč golfu, trenér Klub: Golf klub Mnich Největší úspěchy: Mistr republiky 2007 v juniorské kategorii ve hře na rány